Lichtenstein: Kiss V című rajzát árverezik

Tombolán nyerték a rajzot, most egymillió dollárt érhet

Több mint egymillió dollárért (188 millió forint) találhat gazdára a Christie's aukciósház májusi árverésén Roy Lichtenstein egyik rajza, amelyet tombolán nyert meg jelenlegi gazdája az 1960-as években.

2011.04.02 09:20MTI

Az amerikai pop art művész által Kiss V című világhírű munkájához 1964-ben készített hasonló című rajz valószínűleg a Christie's háború utáni és kortárs darabokat felvonultató május 11-i, New York-i aukciójának egyik központi darabja lesz. Jelenlegi gazdája 45 évvel ezelőtt a korai 1960-as évek feltörekvő pop art művészei által alapított Artists' Key Club egyik összejövetelén tett szert a grafittal és viasszal készítette Lichtenstein alkotásra.
   
A majdnem félévszázaddal ezelőtti találkozó vendégeit a kor művészeinek, zenészeinek és bohémjainak legendás gyűjtőhelyeként ismert New York-i Chelsea Hotelbe hívták, ahol egy-egy tízdolláros tombolaszelvény megvásárlásával az éppen felújítás alatt álló Penn vasútállomás egy-egy csomagmegőrzőjéhez kaptak kulcsot. A szekrényekben többek között Lichtenstein, Christo és Warhol által felajánlott művek lapultak. Az egyik szerencsés kulcstulajdonos pedig, aki nem szeretné felfedni kilétét, a híres Kiss V rajzát nyerte meg, amelyet azóta is gyűjteménye egyik legékesebb darabjaként őrzött.
   
"Az 1964-es Kiss V rajz Roy Lichtenstein egyik olyan mesterműve, amelyet kreativitása csúcsán készített" - mondta Jonathan Laib, az aukciósház szakembere. Az árverésre kerülő alkotás a művész 1961 és 1965 között született híres, dream-girls (álomlányok) portrésorozatának egyik darabja.
   
A szintén ebbe a szériába tartozó Study for Crying Girl című rajz több mint 1,7 millió dollárét (320 millió forint) talált gazdára az aukciósház 2007-es árverésén. Az 1997-ben elhunyt művész árverési rekordját jelentő Oh...Alright című kép pedig 42,6 millió dollárért (8 milliárd forint) talált új gazdára egy New York-i árverésen múlt év novemberében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.