Kortárs színmű a megcsalásról, az öregségről...

Golden Dragon a Katonában

Gothár Péter rendezésében mutatták be még októberben a nagyszínházban Roland Schimmelpfennig díjazott új művét, amit azóta is nagy sikerrel játszanak.

2010.12.02 15:00ma.hu

A kortárs színmű - amellyel a német szerző 2010-ben elnyerte az évad legjobb német nyelvű drámaírójának ítélt Mülheimi Drámaírói Díjat -, szerepeiben Fullajtár Andreát, Tenki Rékát, Kocsis Gergelyt, Hajduk Károlyt és Mészáros Bélát láthatják.

Az előadás díszletét Gothár Péter, jelmezeit Bujdosó Nóra tervezte, a zenéjét pedig Fekete Gyula komponálta.

A darab az író szerint „csupa játék és csupa rettenet”.

A szereplők mindegyikével élete egy sorsfordító pillanatában találkozhatunk. Megcsalás, küzdelem az időskorral, kényszer- prostitúció, egyiket sem kívánná magának senki.

De mi van, ha a világ „rendje” felborul, és a rossz dolgok sem úgy történnek, ahogy az elvárható lenne?

Egy nő megcsalja a férjét. Egy öregember nem bírja elviselni, hogy öreg. Egy fiatal nő megtudja, hogy terhes. Egy kis kínai lányt prostituál egy pénzéhes kereskedő. - Vagy játsszuk azt, hogy minden fordítva van? Egy férfi megcsalja a férjét, egy fiatalember nem bírja elviselni, hogy öreg, egy idős hölgy megtudja, hogy terhes, egy középkorú férfit prostituál egy pénzéhes fiatal lány…"

"Schimmelpfennig drámája modern és aktuális, az író szavait idézve: „…illegális bevándorló ismerősiemnek köszönhetően jutottam el a darab tulajdonképpeni témájához: a menekültfogság helyett a kinti helyzethez, a látszólagos szabadsághoz – amelyben nincsenek papírok, nincs orvosi ellátás, és amelyben állandóan rettegnek a lebukástól, a metrón, az utcán… Nem mindegyik orvos látja el ingyen az illegálisokat.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.