A cigányok királynője is fellép

Számos izgalmas program vár a PánBalkán Art pikniken

Alexander Balanescu, Singas Project, a román Fanfare Transilvania, Jan Kus és bandája, a "cigányok királynője", Esma Redzepova - csak páran, akik fellépnek az augusztus 30-tól szeptember 5-ig megrendezendő PánBalkán Art pikniken, Pécsett.

2010.08.19 17:30ma.hu
Singas Project

A fesztivál keretében megvalósul az Angliából útjára induló „Play me, I’m yours!” utcazongora-projekt. Ennek keretében Pécs legkülönbözőbb közterein zongorákat helyeznek el, melyeket előzőleg hazai és a balkáni országokból érkező képzőművészek installálnak.

Az interaktív kiállítás egy hete alatt bárki szabadon játszhat a hangszeralkotásokon önmaga és mások örömére.

„Padok és városok sétánya” címmel állandó szabadtéri tárlat is nyílik az Északi Várfalsétányon. A pad-szobor park alkotói az Európa Kulturális Fővárosa címre második körben pályázó hat város művészei közül kerülnek ki.

A város szívében Szabadtéri Grafikai Kiállítás nyílik a Baranyai Alkotótelepek pályázatának nyertes alkotásaiból, az Északi és a Nyugati Várfalsétány organikus tereit pedig ifjú képző- és építészművészek Land-art parkká változtatják a fesztivál idejére.

Emellett egy héten át a balkáni térségből érkező zenészek töltik meg a várost muzsikával. Vendég lesz többek mellett a világhírű román hegedűművész, Alexander Balanescu, aki nem csupán szólóban muzsikál majd: intenzív munkába kezd a pécsi Singas Project zenekarral, s az ő közös, igazi „PánBalkán” koncertjük ősbemutatója lesz a piknik egyik csemegéje szeptember 2-án a Kultúrkertben.

De érkezik még a cigány népzenét a rezesbanda-hagyománnyal ötvöző román Fanfare Transilvania, a maribori ifjú szaxofon-titán, Jan Kus és bandája, a makedón zenei kultúra emblematikus alakja, a „cigányok királynője” Esma Redzepova, és itt lesznek Lajkó Félix és barátai.

A fesztivált végül a török származású énekesnő, Fatima Spar & Freedom Fries laza jazzbe oltott világzenéje, charlestonnal kevert klezmer-muzsikája zárja. Emellett minden éjjel nyitva áll majd a PánBalkán CoolTour Klub, ahol a legkülönbözőbb zenekari formációk akusztikus koncertjei, különböző zenei világokból érkező muzsikosok jam sessionjei és privát dj mutatványok várják a vájtfülű közönséget.

A piknik hétvégéjén igazi PánBalkán családi matiné várja kicsiket és nagyokat: Székelyföldről Csernik Szende Lábitaszínháza, a Vajdaságból pedig a Szabadkai Gyermekszínház érkezik, Góbi Rita Társulata egy mesebalettel kedveskedik az apró művészetkedvelőknek, illetve a fesztiválon lesz Rozs Tamás és az Arco Trió gyermeklemezének bemutatója A lélek gyökerei címmel.

http://panbalkan.hu/

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.