Lebonthatják a Beatles dobosának szülőházát

Vandalizmus áldozata lehet Ringo Starr háza

Lebonthatják a Beatles dobosának szülőházát, a rajongók máris hangosan tiltakoznak a rombolás ellen.

2010.08.19 10:00MTI
Ringo háza

Bulldózerek fenyegetik Ringo Starrnak, a legendás Beatles együttes dobosának liverpooli szülőházát, a zenész rajongói máris kulturális vandalizmust emlegetnek - számolt be róla a The Daily Telegraph.

A Beatles-mánia 1960-as évekbeli kitörése óta Ringo Starr szülőháza a rajongók zarándoklatainak elmaradhatatlan állomása. Évente ezrek keresik fel a Madryn Street 9. számú házat Liverpool Dingle kerületében, ahol a Richard Starkey néven anyakönyvezett sztár született 1940. július 7-én.

Az együttes hívei szerint az épület lerombolása olyan lenne, mintha William Shakespeare otthonát pusztítanák el.

John Lennon és Paul McCartney
gyermekkori otthonai már biztonságban vannak, azokat az országos műkincsvédelem vette szárnyai alá.

Ringóék egyemeletes vöröstéglás sorháza viszont az idők során alaposan leromlott állapotba került, és már 2005. óta szerepel a lebontandó épületek listáján. A bontási határozat elleni tiltakozóhullám most azért csapott ismét magasba, mert a város pályázatot hirdetett a munkálatok elvégzésére.

A megmentésre szőtt tervek között szerepel az a változat is, hogy a lebontott épületet téglánként építsék fel újra a jövőre megnyíló liverpooli Museum of Life területén.

A rajongók azonban szentségtörésnek tekintik ezt a megoldást, és a város egyik leghíresebb fia elleni inzultusként fogják fel. A 70 éves Ringo Starr szintén nem örül a szülőhelyét fenyegető terveknek.

Három éve úgy nyilatkozott, nem tartja jó ötletnek, hogy a házat kiemeljék eredeti környezetéből, és áthelyezzék, mivel így elvész a környezet hangulata - emlékeztetett a The Daily Telegraph online kiadása.

A városi illetékesek megerősítették, hogy zajlik a környéken más utcákat is érintő bontás pályáztatása, de - mint jelezték - egyelőre nincs szó arról, hogy a bulldózerek máris elindulnának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.