Együnk palacsintát!

Óriáspalacsinta és palacsintakígyó is készül Derekegyházon

A világ legnagyobb palacsintája és leghosszabb palacsintakígyója készül a hétvégén a Csongrád megyei Derekegyházon; a IV. Palacsinta Fesztiválon idén is több mint százötven liter alapanyagból sülnek a finomságok.

2010.07.09 14:37napidoktor.hu

A település már korábban is felállított két magyar rekordot. Az egy helyen legtöbb ember által sütött palacsintát, melynek rekordját már meg is döntötték. Idén azonban új kihívásokat kerestek - mondta el a város polgármestere Szabó István az MTI-nek. 

Az egyik, a legnagyobb palacsinta, mely szombaton délután egy 150 centiméter átmérőjű sütőben parázson készül majd. Miután azt nehezen lehetne megfordítani, a speciális, kifejezetten erre a célra készült serpenyő különlegessége, hogy mindkét oldala átsül az édességnek, fordítás nélkül. A palacsintát ezt követően betöltik, s felszeletelve kínálják, hiszen feltekerve legalább 15-20 centiméter átmérőjű lesz. 

A másik rekord, melyért versenybe szállnak, a leghosszabb palacsintakígyó megalkotása lesz. A palacsintákat fedésben helyezik egymás mellé, megtöltik és feltekerik majd. A település első embere szerint akkor már elégedett lenne, ha legalább 80 méteres édesség kígyózna Derekegyházon, de reménye szerint akár a 100 métert is meghaladhatja a végeredmény. 

Az ingyenes rendezvényen a hagyományos palacsinták mellett különleges töltelékek és akár forma és hagyománybontó palacsinták is várják az érdeklődőket. Tavaly a cukkinis mellett a pörköltes és az ordás palacsinta is megjelent. Általában 120-150 liter alapanyag fogy el a fesztivál ideje alatt, melyből több mint ezer finomság készülhet el. 

A pontos számot azonban igen nehéz megtippelni, hiszen az elkészült darabok folyamatosan fogynak. A fesztivál a művelődési ház előtt zajlik majd. A csaknem negyven gáztűzhelyen mintegy százötven serénykedő süti majd a derekegyházi palacsintát. A helyi lakosság mellett a fővárosból, Szentesről, a Dunántúlról és Erdélyből is érkeznek vendégek. 

A fesztivál a péntektől vasárnapig tartó falunapok programjainak része. Ennek során horgász- és főzőverseny, kiállítás és koncert is várja a látogatókat a dél-alföldi településre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.