"Farkas Bertalan példát mutatott"

Emlékkiállítás a magyar űrhajózás 30. évfordulóján

Farkas Bertalan szkafandere, űrutazása során használt személyes tárgyai, műszaki eszközök, számos fotó és írásos dokumentum eleveníti fel a 30 évvel ezelőtti első magyar űrutazást a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban csütörtökön megnyílt emlékkiállításon.

2010.06.03 13:33MTI

Holló József Ferenc altábornagy, a múzeum főigazgatója megnyitó beszédében kiemelte: Magyarország az amerikai és a szovjet űrhajózás szárnyai alatt jelentősen hozzájárult a nemzetközi űrkutatáshoz, s ebben oroszlánrészt vállaltak a hazai mérnökök, csillagászok is.

Mint mondta, napjainkig több mint 50 magyar fejlesztésű műszer jutott fel a világűrbe különböző programok révén, és "még rengeteg kihasználatlan kapacitásunk van".

A legtöbbeknek természetesen az Interkozmosz együttműködés keretében 1980-ban a világűrbe jutott magyar űrhajós, Farkas Bertalan neve jut eszükbe, ha a magyar űrhajózásról esik szó. Az űrhajós a megnyitón elmondta: a jubileum kapcsán járja a világot, rövidesen Kínába, majd Moszkvába látogat el.

Megemlítette azt is, hogy jövőre lesz Gagarin űrutazásának 50. jubileuma, melynek alkalmából nagyszabású megemlékezést tartanak majd Oroszországban és máshol a világon.

"Egy második űrrepülésen már nem valószínű, hogy részt veszek, de szívesen segítenék a második magyar űrhajós felkészítésében" - mondta a 60 éves ünnepelt, aki beszélt a nemrég létrehozott alapítványáról is, mely többek között tehetséges egyetemi hallgatókat támogatna.

A megnyitón jelen volt Loren Wilber Acton amerikai űrhajós is, aki 1985 júliusában járt a világűrben a Challenger nyolcadik űrrepülésén. Acton nem is annyira a nyolcnapos kutatómisszióról, mint inkább a napkutatás mai állásáról beszélt.

A NASA és európai kutatók által idén elindított napdinamikai obszervatóriumról elmondta: a kutatás minden eddiginél nagyobb felbontású képeket és felvételeket szolgáltathat a Napról, a napkitörésekről és más naptevékenységekről.

Holló József Ferenc a megnyitót követően az MTI-nek elmondta: a kiállítás egy része kamarakiállítás, egy másik része állandó tárlat lesz.

"Farkas Bertalan katona, tehát az emlékkiállítás valódi helye itt van, a hadtörténeti múzeumban. Az első magyar űrhajós fontos példakép lehet a magyar repülőtiszteknek és műszaki állománynak, mint ahogy a fiataloknak is. Farkas Bertalan példát mutatott katonás férfiasságból, bátorságból, emberi kitartásból, hiszen egy űrutazás rendkívüli fizikai és szellemi igénybevételt jelent" - fogalmazott a főigazgató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.