Hatvan lett Esti

Esterházy Pétert méltatta a Frankfurter Allgemeine Zeitung

Esterházy Pétert köszöntötte 60. születésnapja alkalmából szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

2010.04.14 13:16MTI

A német konzervatív napilap kulturális rovatában terjedelmes, több mint fél oldalas írásban méltatta a magyar író munkásságát, külön foglalkozva a Németországban már évekkel ezelőtt megjelent Harmonia caelestis című aparegénnyel és az ahhoz fűzött Javított kiadással.

A szerző, Tilman Spreckelsen az írás bevezetőjében hangsúlyozta: a szerdán 60 éves "világirodalmár" kezdettől fogva a lineáris elbeszélés nyílt ellenzője, mert - mint vallja - "életünk sem lineáris".

Ennek kapcsán utalt arra, hogy Esterházy előszeretettel használ más szerzők szövegeiből, és - akárcsak a Harmonia caelestis esetében - pontosan feltünteti, milyen könyvekről, idézetekről van szó.

Olyan eljárás ez, amelyet az 1950-ben született író kezdettől fogva alkalmazott, például az 1986-ban megjelent Bevezetés a szépirodalomba című művében is. A cikkíró kitért azokra a magyar írókra, akiktől Esterházy több művében idézett, köztük Kosztolányira és Ottlikra, és felidézte Esterházy ezzel kapcsolatos krédóját, amelynek lényege: a könyvek hadd segítsék egymást. A FAZ részletesen elemezte a Harmonia caelestist, Esterházy "nagy családi opusát", majd az "ahhoz fűzött" Javított kiadást, amelyben az író apja sorsát bemutatva saját tragédiáját ecsetelte. A Javított kiadás - fogalmazott Tilman Spreckelsen - tisztánlátásra törekvő, olykor rideg, mégis mélyen megrázó ábrázolása apja ügynökmúltjának. A német lap méltatása szerint Esterházy a szocialista realizmus sekélyességével szembeni ádáz hadüzenetével a maga nemében utat mutatott a magyar irodalom számára.

Másrészt - folytatta a cikkíró - az író egy másik magyar irodalmi hagyományt képvisel, amelyben Kosztolányi Esti Kornélja lényeges szerepet játszik. Spreckelsen idézte az írót, aki Kosztolányi novellagyűjteményének utószavában arról írt, diákkorában barátai "Estinek" nevezték.

A számos európai irodalmi díjjal kitüntetett Esterházy szerint ez az elnevezés volt az addigi legnagyobb kitüntetése
- emlékeztetett a német konzervatív újság a születésnapos magyar írót köszöntve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.