Gazdag program a toleráns együttélés fesztiválján

Klasszikus és világzenei sztárok a Dohány utcai zsinagógában

Az idei, XII. Zsidó Nyári Fesztiválon először koncertezik a Dohány utcai zsinagógában a világhírű Izraeli Filharmonikus Zenekar - Számos ismert művész fellép, szeptember 6-án pedig ingyenes koncerten énekel - először együtt - Király Linda, Benjámin és Viktor.

2009.06.18 18:45ma.hu

A Rumbach utcai zsinagóga klasszikus koncertjeit színesíti szeptember 1-jén Bálint András.

Radnóti estje a magyar irodalom egyik klasszikusát idézi elénk, a költő születésének.100.évfordulóján.

A Kossuth-díjas színművész a saját zsidóságától mániákusan menekülő, majd amiatt tarkón lövetett költőóriás zsidó, magyar és katolikus útkereséseit állítja középpontba – mindezt részben saját családja történetein keresztül, régi dokumentumok, levelek, verstöredékek segítségével.

Szeptember 2-án Mendelssohn műveiből összeállított kamarazenei esten emlékeznek a kiváló zeneszerző születésének 200. évfordulójára, olyan kiemelkedően tehetséges fiatal muzsikusok közreműködésével, mint Füzi Nóra, Győri Noémi és Kovács Ágnes.

Képzőművészet, film, színház , könyvvásár és utcabál

A Magyar Zsidó Múzeumban a legendás zsidószármazású magyar fotóművész, Robert Capa műveiből láthatnak majd válogatást.

A kiállitás címe Izrael 1948, mely önmagáért beszél. Izrael Állam alapításának éve Robert Capa szemével. A Budapest Galériában egy kiváló kortárs izraeli festőművész, Hanna Fluk mutatkozik be.

Hanna Argentinában szuletett 1953-ban, majd 1978-ban Izraelben telepedett le. Jeruzsálemben él 1953 óta. Autodidakta módon fejlesztette festési technikáját az elmúlt tizenkét évben.

Karrierje elején neves művészek és festők műveit reprodukálta, de 2000 óta saját alkotásokkal áll a nagyközönség elé, amelyeken a "jeruzsálemi élményt" veti vászonra. Idén először a Szépművészeti Múzeumban is lesz rendezvény.

A Szentföld öröksége című kiállításnak ,- melynek anyagát a Jeruzsálemi Izrael Múzeum kölcsönzi - a fesztivál hetében lesz a zárása, amelynek utolsó napján a nemzetközi hírű fiatal izraeli csellista, Gavriel Lipkind ad koncertet.

Első alkalommal mutatkozik be a magyar közönség előtt. Az ő nevét jól jegyezzük meg, mert a jövendő világklasszisát hallhatja a közönség.

A fesztivál büszke azokra a fiatal művészekre, akik néhány éven belül a budapesti szereplésük után világklasszissá növik ki magukat.

Jövő évi terveink közé tartozik, hogy ezen vendégeink találkozóját egy rendhagyó fesztivál keretén belül megrendezzük.

Az óbudai Symbol Galériában Naszódi Zsuzsa festőművész rendhagyó portréiból láthatnak majd kiállítást.

Festményei egyszerre bírnak festészeti és közéleti jelentőséggel, hiszen modelljei a kulturális közélet ismert szereplői. A kiállítás címe nem véletlenül: Nézz a szemembe….

A Gozsdu Udvarban sokak kívánságára különböző szórakoztató programokkal egybekötött, három napos kézműves és könyves kirakodóvásár lesz.

A XII. Zsidó Nyári Fesztivál előestéjén, augusztus 29-én egy jóhangulatú utcabálra várnak mindenkit, ahol a programot Rácz Kati és a Flush biztosítja.

Augusztus 30-án és 31-én számos ingyenes, szabadtéri szórakoztató programmal, gyerekelőadással, sóletpartyval, klezmer koncerttel, a Hegedűs a háztetőn slágereivel és békebeli kávéházi sanzonokkal várják az érdeklődőket.

A Symbol Szórakoztató Központban Óbudán, szeptember 2-án a zsidó gasztronómia és borkultúra kedvelői borvacsorán vehetnek részt, szeptember 3-án pedig Rande-Jew címmel hatalmas bulira várják a zsidó kultúrával és egymással is ismerkedni vágyó fiatalokat.

A hangulatról sokak kedvence, a nagyszerű Vodku együttes gondoskodik Két kiváló társulat, a Baltazár Színház és a KoMa Társulat előadásai is gazdagítják a kínálatot.

A Tivoli Színházban Falusi Mariann Könyvzene című önálló estjére várják az érdeklődőket, az újpesti Ady Endre Művelődési Központban pedig Harsányi Gábor Börtönszínház című kamaraelőadása lesz. Filmes programokat két helyszínen is kínálnak.

A Bálint Házban augusztus 31-én Csermák Zoltán, Elek Sándor és Halper János Tunézia zsidóságát felfedező dokumentumfilmjét mutatják be, a Kino moziban pedig három napon át a jeruzsálemi Sam Spiegel Filmakadémia hallgatóinak rövidfilmjeit vetítik.

Vidéki fesztivál programok Rendhagyó kezdeményezésként, idén a Zsidó Nyári Fesztivált megelőző néhány hétben promóciós koncerteket szerveznek vidéki nagyvárosainkban.

Miskolcon, Pécsen, Szegeden és Debrecenben Zsidó dallamok szárnyán címmel ad koncertet Fekete László, Klein Judit és Neumark Zoltán.

Az egyes helyszíneken fiatal kántorok - többek között Zucker Imánuel, Schwetzhoff Dávid és Rosenfeld Dániel- is bemutatkozási lehetőséget kapnak.

Szeptember 9-én a Miskolci Szimfonikus Zenekar és a Budapest Klezmer Band ad közös koncertet Miskolcon.

Programjukban Bernstein művek és Jávori Fegya Klezmer szvitje szerepel, az est karmestere Kovács László.

prev[3/3]
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal
  3. 3. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.