Gazdag program a toleráns együttélés fesztiválján

Klasszikus és világzenei sztárok a Dohány utcai zsinagógában

Az idei, XII. Zsidó Nyári Fesztiválon először koncertezik a Dohány utcai zsinagógában a világhírű Izraeli Filharmonikus Zenekar - Számos ismert művész fellép, szeptember 6-án pedig ingyenes koncerten énekel - először együtt - Király Linda, Benjámin és Viktor.

2009.06.18 18:45ma.hu

Az esten hallható lesz többek között a Double Concerto, a Milonga, a Libertango és a Fugata is.

A latin ritmusok kedvelőinek

A tánc rajongóinak az izraeli flamenco csapat, a Compas Dance Company ígér különleges élményt.

Az együttes 1995-ben alakult Michal Natan flamenco táncművész és koreográfus vezetésével. Szeptember 3-án Dávid király és Bat-Sheba történetét mesélik el a flamenco nyelvén.

Az előadás a flamenco és a neoklasszikus balett elemek kombinációjára épül. A nosztalgiázni vágyóknak két koncertet is szívesen ajánlják a szervezők.

Szeptember 2-án a Retro Dívák címmel először lép fel együtt a három kivételes hangú énekesnő, Bódy Magdi, Falusi Mariann és Rácz Kati. Közreműködik ifj. Rátonyi Róbert és együttese.

A különleges műsorban világhírű jazz melódiák és felejthetetlen régi magyar filmslágerek egyaránt felhangzanak.

Szeptember 5-én a magyar filmek legendás díváját, Karády Katalint idézi elénk Szalóki Ági A vágy muzsikál című estjével.

Talán kevesen tudják, hogy a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet humanitárius tetteiért 2004-ben a Világ Igaza kitüntetést adományozta Karády Katalinnak. Őrá emlékeznek ezen az estén.

Vámos Veronika és a Tango Esperimento szeptember 6-i Jiddis Tango koncertjén a klezmer muzsika és az argentín tangó egymásba fonódó világát fedezhetik fel.

Zenéjükben egyszerre van jelen a hagyományos lüktető ritmus és dallam, illetve a kortárs zenei elemek.

Költészet és kamarazene a Rumbach utcai zsinagógában

A Rumbach utcai zsinagógában már hagyományosan a klasszikus és kamarazene kapja a főszerepet.

Handel halálának 250. jubileumára Kárászy Szilvia zongoraművész különleges esttel készül. A világhírű zeneszerző műveinek átirata fog megszólalni, a Solti Kamarazenekar közreműködésével, Kárászy Szilvia előadásában.

A többi estén is nemzetközi rangú fiatal magyar művészek kamarazenei koncertjeire várják az érdeklődőket.

Augusztus 31-én Balatoni Péter és a fiatal izraeli-görög származású zongoraművész, Keren Hanan zongora estjét hallgathatják meg.

Keren Hanan már 15 évesen az Izraeli Filharmonikusokkal koncertezhetett és néhány évvel ezelőtt Zubin Mehta vezényletével ismét felléphetett a világhírű együttessel.

Muzsikus partnere, Balatoni Péter elsősorban külföldön koncertezik és az elmúlt években számos nagysikerű koncertet adott többek között Olaszországban, Svájcban, Németországban, Lengyelországban és az Egyesült Államokban.

2006 decemberében a világhírű velencei Teatro Fenice közönsége előtt is bemutatkozhatott.

Nem véletlen, hogy a Zsidó Nyári Fesztivál közönségének sok olyan magyar művész mutatkozik be, akik már jól ismertek a világot jelentő deszkákon, itthon pedig még kevésbé.

Ezt a hiányt igyekszik pótolni műsorpolitikájával a Zsidó Nyári Fesztivál. Ilyen művész Korcsolán Orsolya hegedűművész is, akinek lemezbemutató koncertjére szeptember 3-án kerül sor, Zsoldos Bálint zongoraművész közreműködésével.

Korcsolán Orsolya a budapesti Zeneakadémia elvégzése után New York-ban, a világhírű Juilliard School-ban szerezte meg - az iskola történetében először magyar hegedűsként - mesterdiplomáját. 2008-ban MOSAIC című, klasszikus zsidó hegedűdarabokat tartalmazó felvételével debütált a nemzetközi hanglemezpiacon.

Az album teljes zenei anyaga Magyarországon először a Zsidó Nyári Fesztiválon hangzik fel.

Zsoldos Bálint 13 éves kora óta rendszeres szereplője a hazai és nemzetközi koncertéletnek, játszott többek között a Salzburgi Fesztiválon, a Santanderi Nyári Fesztiválon és a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

Több magyar együttes mellett a Salzburger Solisten és a Hamburgi Filharmonikusok szólistájaként is fellépett, hangversenyeiről számos rádió- és tévéfelvétel készült.

prev[2/3]next
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal
  3. 3. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.