Olaszország legkiválóbb színházi rendezőjével!

Bemutatták a milánói Scala új szezonjának programját!

A milánói Scala Georges Bizet francia zeneszerző Carmenjével nyitja december 7-én 2009-2010-es évadját - jelentette be április 28-án Stephane Lissner, a Scala vezetője és a Bécsi Ünnepi Hetek zenei igazgatója.

2009.05.29 20:35MTI

Az operát az argentin születésű izraeli Daniel Barenboim karmester vezényletével és Emma Dante, Olaszország egyik legkiválóbb színházi rendezőjének vezetése alatt mutatják be. Carmen szerepében a grúz származású Anita Rachvelishvili, Don Jose szerepében Jonas Kaufmann, Escamillo szerepében pedig Erwin Schrott uruguayi tenor lesz hallható. A szezon programjában kilenc új produkció szerepel. 

Ezek közé tartozik Wagner A Nibelung gyűrűje című, négy részből álló operaciklusa, melynek előadásában Guy Cassiers belga rendező, a jelenleg Berlinben élő Barenboim karmester és a Berlini Állami Operaház is közreműködik. 2010 májusában mutatják be a Rajna kincsét, 2010 decemberében a Walkürt, 2012 októberében a Siegfriedet, majd 2013 májusában Az istenek alkonyát. 

A Bécsi Ünnepi Hetek két műsorszámban is együttműködik majd a milánói Scalával ebben a szezonban: 2010. február 28-án bemutatják Janácek cseh zeneszerző Feljegyzések a holtak házából című művét a francia származású Patrice Chereau rendezésében, április 6-tól pedig Alban Berg osztrák zeneszerző Lulu című, 1937-es operája lesz hallható, amelyet Peter Stein visz színpadra. 

Ez utóbbi premierjét áprilisban tartották Lyonban, júniusban pedig Bécsben hallhatja majd az operakedvelő közönség. Charles Gounod francia zeneszerző 1859-es Faust című operáját a litván származású Eimuntas Nekrosius rendezi, premierjét 2010. június 18-án tartják. Fellép Plácido Domingo spanyol sztártenor is: 2010 áprilisában a Simon Boccanegrában, Giuseppe Verdi operájában lép színre, december 9-én pedig a Walkür első felvonásában énekel majd.
 
Ezzel a fellépésével ünnepli meg egyúttal a milánói Scalában debütálásának 40. évfordulóját is. Ebben a szezonban tizennyolc év után visszatér az operaházba Claudio Abbado sztárkarmester is: 2010. június 4. és 6. között dirigálja Gustav Mahler ezrek szimfóniájaként is emlegetett 8. szimfóniáját. 

Fizetés helyett annyit kért Milánó városától, hogy telepítsenek kilencvenezer fát az ipari főváros parkjaiba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.