A város a gyerekszínjátszók játszótere lesz!

Gyermekszínjátszó Találkozó Debrecenben!

Június 5. és 7. között rendezik meg Debrecenben a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó záró rendezvényét. A fesztiválon 25 hazai és 4 határon túli csoport szerepel.

2009.05.26 10:25ma.hu

A Magyar Drámapedagógiai Társaság mint civil szervezet tizennyolcadik alkalommal szervezi, rendezi és koordinálja a magyar gyermekszínjátszók országos - felmenő rendszerű - fesztiválsorozatát. A márciusban elkezdődő megyei találkozókra évente mintegy 350 csoport nevez be nagyjából hatezer 6-14 év közötti, vagyis általános iskolás korú gyermekszínjátszóval. 

A kiemelkedő előadásokat a regionális bemutatókon is láthatja a közönség. Az év terméséből a legjobbak nyerik el az országos gálaműsoron való szereplés jogát, az előzsűri tagjainak (Kaposi László, Nyári Arnold, Perényi Balázs, Sándor L. István, Szakall Judit) javaslata alapján. A gálaműsor nem verseny, hanem bemutató, nincsenek helyezések, cserébe viszont (a korábbi évekhez hasonlóan) a rendezvény rangos szakmai fórum lesz. 

A gálaműsor helyszíne évente cserélődik Debrecen és Budapest között: mint minden páratlan évben, így idén is Debrecen megyei jogú város a társrendezője és egyben helyszíne a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó záró rendezvényének, a három napos gyermekszínjátszó fesztiválnak, június 5-6-7-én. 

A produkciókat szakemberek elemzik majd szakmai beszélgetések keretében: Asbóth Anikó, a debreceni Vojtina Bábszínház igazgatója, Csikos Sándor Jászai- és Kazinczy-díjas színművész, a Csokonai Színház művésze, Fodor Mihály gyermekszínjátszó rendező, a Csokonai-díjas Fapihe csoport vezetője, a bagi Arany János Általános Iskola és AMI igazgatója és Lajos Sándor színházi szakértő. 

Az amatőr gyermekszínjátszás országos rendezvényének rangját emeli, hogy az elődöntőkről meghívást nyert csoportok előadásai Debrecenben a Csokonai Színházban kerülnek színre, igazi színházi körülmények között.

A program pénteken délután 14 órakor kezdődik és délután 18 óráig folyamatosan láthatók az előadások (egy-egy produkció műsorideje 10-25 perc). Pénteken este l9.30 órakor a Csokonai Színház elől gólyalábasok vezetésével hangos és hangulatos felvonulással indulnak a csoportok Debrecen főterére.
 
A Kossuth-téren felállított színpadnál - a rendezvény hivatalos megnyitója után - fergeteges és látványos játékban vesz részt a mintegy 500 gyerek, színész-drámatanárok és helyi önkéntes segítők közreműködésével. A csoportvezetők és vendégek részére a szakmai beszélgetés este 9 órakor kezdődik. 

Másnap, szombaton reggel 9 órakor folytatódnak az előadások a Csokonai Színházban egészen 18 óráig. Az előadások nyilvánosak, minden érdeklődőt szívesen várnak, belépődíj nincs. A fesztivál résztvevői szombaton este a Kölcsey Művelődési Központ impozáns termeiben gazdag szórakoztató fesztiválprogramon vehetnek részt. 

A debreceni Hajdú Táncegyüttes közreműködésével táncházon és népi játékokban (bálterem), illetve színész-drámatanárok vezetésével színjátszós játékokon, vetélkedőkön vehetnek részt a gyermekszínjátszó csoportok tagjai. 

A rendezvény zárása vasárnap reggel 9 órakor lesz a Csokonai Színházban, amikor Reschovszky György zenész-színművész zenés, hangulatkeltő műsora után kerül sor az ünnepélyes díjkiosztásra. Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című művét a fesztivál résztvevői záró ajándékként kapják a várostól a Csokonai Színház előadásában, melyet a Kamaraszínházban tekinthetnek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.