Kultúra

A londoni művészeti kiállítás látogatói meztelen modellek között szoronganak

Szeretne részt venni ezen az egyedülálló londoni művészeti kiállításon? Előbb át kell préselned magad a meztelen modelleken.

2023.09.22 16:15ma.hu

A művészet nem mindig egy romantikus rétet ábrázoló festmény. Néha a művészet azért létezik, hogy kihívást jelentsen a közönségének, és akár egy kicsit kényelmetlen helyzetbe is hozza őket. Nos, még ha a londoni Királyi Akadémián nem is állt szándékában kellemetlenséget okozni egy nemrégiben megrendezett kiállítás, mindenképpen érdekes beszélgetést váltott ki.

Mi teszi egyedivé az új művészeti kiállítást?
A londoni művészeti kiállítás arra kéri a látogatókat, hogy a bejárati ajtó két oldalán álló két meztelen performanszművész - egy férfi és egy nő - között haladjanak át.

Az "Imponderabilia" című művészeti kiállítás, amelyet a neves művész, Marina Abramovic hozott létre, arra kényszeríti a jegyet váltókat, hogy közvetlen "szembesülést folytassanak a meztelenség és a nemek, a szexualitás, a vágy között" - magyarázta Andrea Tarsia, a Royal Academy kiállításokért felelős vezetője a BBC-nek adott interjújában.

Miért mérföldkő ez a művészeti kiállítás a történelemben?
Abramovic szerb performanszművész bekerülése az elsődleges kiállítóterekbe jelentős mérföldkövet jelent a történelemben. Ő lett a legelső női művész, aki az akadémia 255 éves történetében fellépett a helyszínen.

A kiállítás Abramovic öt évtizedes pályafutásának állít emléket, bemutatva szobrászati, videós, installációs és performanszművészeti munkásságát.

Amikor a The Observerrel beszélgetett a kiállításról, Abramovic hangsúlyozta az előadók biztonságának és jólétének fontosságát. Megemlítette, hogy a galéria munkatársai jelen lesznek, hogy biztosítsák, hogy megvédjék őket mindenféle indokolatlan fizikai kontaktustól vagy helytelen viselkedéstől.

Azt mondta: "Van orvosunk, pszichológusunk és táplálkozási szakemberünk is készenlétben áll".

Honnan erednek az előadók biztonságával kapcsolatos aggodalmak?
Az előadók jólétével kapcsolatos aggodalmak a New York-i Modern Művészetek Múzeumában 2010-ben megrendezett "Imponderabilia" című bemutatóból erednek. A The Telegraph szerint több látogatót is kidobtak a múzeumból, mert illetlenül fogdosták az előadókat.

Azt is fontos megjegyezni, hogy külön bejárat van azok számára, akik nem érzik jól magukat a meztelen előadók közé szorulva.

A kiállítás 2023. szeptember 23-tól 2024. január elsejéig tart.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.