Kultúra

Ötödik alkalommal hirdették meg a Magyarország 365 fotópályázatot

Immár öt kategóriában várják a professzionális és amatőr fotográfusok felvételeit.

2023.08.24 05:30MTI
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Ötödik alkalommal hirdették meg a Magyarország 365 fotópályázatot, amelyre immár öt kategóriában várják a professzionális és amatőr fotográfusok felvételeit szerdától október 23. éjfélig.

A Magyarország 365 néhány év alatt az ország legnagyobb fotópályázatává nőtte ki magát, amelyre 2019 óta 120 ezer képet küldtek be a pályázók - emlékeztetett a kezdeményezés szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Dömötör Csaba hozzátette, mindez önmagában is bizonyítja: nagy igény van arra, hogy fotók segítségével is bemutathassák Magyarország büszkeségeit.

Az idei kiírás újdonsága, hogy az eddigi kategóriák - Természet és táj, Épített és tárgyi örökség, valamint Életképek - mellett további kettőben is lehet képeket küldeni, így immár Portré és Streetfotó kategóriában is nevezhetnek a fotográfusok - jelentette be.

Hosszabb lesz a pályázati időszak is: szerdától egészen október 23. éjfélig várják a felvételeket a https://fotopalyazat.mo365.hu honlapon, ahol már elérhető a részletes kiírás is - közölte.

Dömötör Csaba hangsúlyozta, hogy a Magyarország 365 sokkal több, mint egy egyszerű fotópályázat. Az elmúlt években ugyanis rengeteg értékes alkotás született, ezeket pedig a lehető legszélesebb nyilvánossággal szeretnék megismertetni. Ezért a pályázat eddigi legjobb fotóiból a könyvesboltokban is kapható album jelenik meg, és bizonyos alkotásokat - ha ehhez a készítő is hozzájárul - egy online galériában is meg lehet majd vásárolni.

Mint hozzáfűzte, a Magyarország 365 "kinőtte" az eddigi kereteket, ezért a továbbiakban külön szakmai stáb dolgozik a pályázat és a kapcsolódó programok szervezésén a Batthyány Lajos Alapítvány és a Magyar Örökség Kezdeményezés Nonprofit Kft. koordinálásában, a kormányzat további támogatásával.

Kaiser Ottó, a pályázat zsűrijének elnöke elmondta, hogy az új kiírás célja megegyezik az eddigiekkel: megmutatni, amire Magyarországon büszkék az emberek.

Ennek érdekében bővül a Magyarország 365 zsűrije is: Kaiser Ottó elnök és Keleti Éva, Haris László, Potyó Imre, valamint Rizsavi Tamás zsűritagok mellé Szalontai Ábel fotográfus, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) adjunktusa és Kurucz Árpád fotográfus érkeznek a testületbe.

A Magyarország 365 "eddigi legprofesszionálisabb zsűrije" lesz a biztosíték arra, hogy minden pályázó minden beküldött felvételét alaposan kiértékelik majd - hangsúlyozta Kaiser Ottó.

Dömötör Csaba az MTI kérdésére elmondta, a kategóriagyőztesek díja nettó 2 millió forint; a második helyezetteket 1 millió forintos, a harmadik helyezetteket 500 ezer forintos díjjal jutalmazzák. Újdonságként a zsűri is odaítél egy különdíjat, ennek értéke 2 millió forint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.