Kultúra

Andrejcsik István operaénekes kapta az idei szegedi életműdíjat

Huszonharmadik alkalommal adták át a szegedi színházi élet szakmai elismeréseit, a Dömötör-díjakat szombaton este, az idei életműdíjas Andrejcsik István operaénekes, énekmester lett.

2023.06.11 02:30MTI

Andrejcsik István Esztergomban született 1955-ben. 1983-ban diplomázott - Révhegyi Ferencné egyik utolsó növendékeként - a Zeneakadémián. Az egyetem elvégzése után Oberfrank Géza szerződtette a Szegedi Nemzeti Színházba, ahol Silvanóként debütált. Magyarország egyik legkitűnőbb énekmestere. A Szegedi Tudományegyetem művészeti karának tanára, évekig oktatott a Zeneakadémián is. Az operairodalom fontos bariton szerepei mellett kiváló alakításokat nyújtott operettekben is. Munkáját, színpadi teljesítményét a korábban a legjobb operaénekesnek járó Dömötör-díjjal is elismerték.

A teljes szegedi színházi életet lefedő Dömötör-díjat 1998-ban civil kezdeményezésre alapították, 2006-ban bekerült Szeged városának hivatalos kitüntetései közé. A kategóriák többségében a nézők szavazatai alapján dől el a díjazott személye. A legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, dolgozói adományozzák titkos szavazással, ezt idén Kis Ferenc díszítő vehette át. A kuratórium az évad kiemelkedő teljesítményéjéért járó díját a Szegedi Nemzeti Színház tánckarának ítélte oda.

A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsoron a legjobb színésznek járó elismerést Borovics Tamás kapta Tevje megformálásáért a Hegedűs a háztetőn című musicalben. A legjobb színésznőnek Menczel Andreát választották a Játék a kastélyban Annie-ként nyújtott alakításáért.

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést Kárász Zénónak ítélték oda, őt a Rokonok Béla bácsijaként díjazták, míg Szilágyi Annamária az Egy csók és más semmi dühös nőjeként a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést érdemelte ki.

A legjobb operaénekesnek Tötös Rolandot választották A kalóz című opera Corradojaként, Ferenczy Orsolya a Verdi-mű Gulnarajaként a legjobb operaénekesnő lett, Cselényi Nórát pedig a darab jelmezeinek tervezéséért díjazták.

Alföldi Róbert a Mária országa rendezőjeként kapta meg a díjjal járó kisplasztikát, Kálmán Esztert pedig a történelmi bohózat látványtervezőjeként választották a kategória legjobbjának.

Az évad legjobb táncosának járó elismerést Bocsi Petra érdemelte ki, aki Gonerilt alakította Lear című táncdrámában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.