Kultúra

Japánban felvetették a katonák tetoválását tiltó jogszabály módosítását

Egyes divattetoválások, kis virágok, akár a viselő saját neve nem keverendők össze az egykori jakuza - japán alvilági szervezet - tagjaira jellemző, teljes testet fedő tetoválásokkal.

2023.06.08 14:20MTI

A japán fegyveres erőknek fontolóra kellene vennie a tetoválások engedélyezését, ezzel is vonzóbbá téve a pályát a fiataloknak; erről japán politikusok és katonavezetők vitáznak - jelentette kedden a hongkongi South China Morning Post online kiadása.

Szato Maszahisza, a kormányzó Liberális Demokrata Párt tagja, a szárazföldi erők volt tisztje a törvényhozásban indítványozta: lazítsanak azon a törvényi korlátozáson, amely nem engedi a tetoválást a katonák számára. Ez ugyanis - álláspontja szerint - sokakat eltántorít attól, hogy katonai szolgálatot vállaljanak.

"Visszautasítani jelentkezőket csak azért, mert tetoválás van rajtuk gondot jelent az utánpótlás biztosításában" - jelentette ki Szato.

Utalt arra is, hogy egyes divattetoválások, kis virágok, akár a viselő saját neve nem keverendők össze az egykori jakuza - japán alvilági szervezet - tagjaira jellemző, teljes testet fedő tetoválásokkal. Ezek ugyanis még csak nem is emlékeztetnek a bűnöző csoport tagjainak a társadalomban rossz emlékeket idéző, testdekorációira.

A védelmi tárca személyi és oktatási osztályának vezetője, Macsida Kazuhito ugyancsak úgy vélekedett, hogy a tiltás megszüntetését a kormánynak meg kell fontolnia, mert a szigetországban a születések száma meredeken zuhan, tavaly a 800 ezret sem érte el.

Az enyhítés mellett érvelők szerint a japán önvédelmi erőknek a férfiak és nők esetében is hajlandóságot kellene mutatniuk a tetoválások engedélyezésére.

Elemzők ugyanakkor arra is emlékeztetnek, hogy Japánban manapság nem túlságosan elterjedt a tetoválás, és nagy valószínűséggel a tiltás eltörlése sem jelentene megoldást a hadsereg személyi állományának utánpótlására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.