Kultúra

Vádat emeltek egy minnesotai férfi ellen, aki ellopta Dorothy piros cipellőit egy múzeumból

A piros cipőket 2018-ban találta meg az FBI, de a jelentős értékű műtárgy ellopása miatt csak kedden emeltek vádat az elkövetéssel gyanúsított 76 éves minnesotai Terry Martin ellen.

2023.05.18 11:18MTI

Az amerikai szövetségi ügyészség vádat emelt a minnesotai férfi ellen, aki 2005-ben egy múzeumból ellopta a filmtörténet egyik legismertebb relikviáját, Dorothy piros cipellőit, amit Judy Garland viselt az Óz, a nagy varázsló című 1939-es filmben - számolt be róla csütörtökön a BBC hírportálja.

A piros cipőket 2018-ban találta meg az FBI, de a jelentős értékű műtárgy ellopása miatt csak kedden emeltek vádat az elkövetéssel gyanúsított 76 éves minnesotai Terry Martin ellen.

Az előkerült példánnyal együtt négy pár piros cipő maradt fenn azok közül, amelyek a filmhez készültek.

A tolvaj a minnesotai Judy Garland Múzeumba tört be, és onnan vitte el a híres, csillogó flitterekkel borított lábbelit. A helyszínen nem találtak ujjlenyomatokat, és a múzeum riasztója sem szólalt meg.

A lopással vádolt Martin egy helyi újság tudósítása szerint a múzeum közelében lakik.

A hollywoodi relikvia értékét 3,5 millió dollárra (1,2 milliárd forintra) becsülték. Ellopásakor egymillió dollárra (342 millió forintra) volt biztosítva.

A múzeum Facebook-bejegyzése szerint a bírósági eljárás befejezéséig a piros cipellők nem kerülhetnek vissza a vitrinjükbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.