13 Emmy-díj egy Pulitzer-díjas könyv alapján!

John Adams- mini-sorozat indul az HBO-n!

A "JOHN ADAMS", David McCullough Pulitzer-díjas könyve és minden idők egyik legnagyobb példányszámban elkelt amerikai történelmi életrajza egy hétrészes HBO mini-sorozat formájában találkozik - az amerikai premier utána alig néhány hónappal - decemberben a magyar nézőkkel.

2008.11.21 15:00ma.hu

A Tom Hanks produceri vezényletével készült „JOHN ADAMS” a címszereplő történelmi alak életéről regél. Egy olyan emberről, kinek szenvedélyesen szabadságszerető lelkülete, törvénytisztelete és a személyi szabadággal kapcsolatos elhivatottsága alapvetően befolyásolta azokat az értékeket, melyeken az Amerikai Egyesült Államok alkotmánya nyugszik. 

A - több európai helyszín között Magyarországon is forgatott - mini-sorozat azonban nem csupán historikus krónika, hiszen az Adams és felesége, Abigail, közötti rendkívüli kapcsolatot is bemutatja: azt az 54 évig tartó házasságot, melyet az amerikai történelem egyik legmegindítóbb szerelmi történetének tartatnak. 

A "John Adams” minden eddigi Emmy rekordot megdöntő 13 Emmy-díj esője a következő kategóriákban született:

A "JOHN ADAMS" Adams és felesége, Abigail nézőpontjából mesél az Amerikai Köztársaság megszületése körüli bizonytalanságokról és érzelmekről, valamint az Egyesült Államok történetének első 50 évéről. A mini-sorozat arról az emberről fest bensőséges portrét, aki döntő szerepet játszott az amerikai nemzet kialakulásában, és akinek mégis csak kevés amerikai ismeri a történetét. Adams, aki gazdálkodó és ügyvéd is volt, próbálta megtalálni a finom egyensúlyt felesége és családja iránti szeretete, valamint a hazája iránt érzett elkötelezettsége között, amikor az amerikai függetlenségi mozgalom élére állt. 

Nagy erővel segítette a gyarmatok egyesítését, mikor azok úgy döntöttek, hogy kinyilvánítják Nagy-Britanniától való függetlenségüket, és ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ő lett az amerikai alapító atyák egyike. Ő volt a nemzet első hágai (Hollandia) nagykövete, az első nagykövet III. György király angliai udvarában, az első amerikai alelnök, a második amerikai elnök, és a hatodik amerikai elnök apja. 

A nemzet viharos születésének eseményeibe ágyazva, a "JOHN ADAMS" c. sorozat hatásosan mutatja be ennek a férfinak az emberségességét, házasságát és barátságait. Rendkívüli intellektus és meggyőződésének bátor felvállalása jellemezte, melyek gyakran ellentmondásba kerültek egymással. Adamset tulajdonképpen éppen ellentmondásai jellemezték. Jenki alázatossága és szerénysége ellentétben állt ambíciójával és a hírnév iránti vágyával; intellektuális szigora néha összetűzésbe került szenvedélyes hitével; és a személyes szabadság ügye iránti elkötelezettsége néha szemben állt a tömegek uralmától való félelmével. 

Minden törekvésében legfőbb támogatója és bizalmasa felesége, Abigail, volt, aki négy gyermeküket nevelte, és Adams hosszú távollétei, valamint a háború ideje alatt irányította a családot, a farmot és kezelte a pénzügyeket. Adams Abigaillel osztotta meg először ötleteit, ő volt a múzsája és legnélkülözhetetlenebb tanácsadója, aki őszintén feltárta gyengeségeit. Ráadásul, mivel Abigail a női szabadságjogok támogatója volt és a rabszolgatartást bűnnek látta, az ország vezetői közül sokan gyakran kikérték és tisztelték politikai nézeteit.

Adams kapcsolata Thomas Jeffersonnal szintén viharos és bonyolult volt. Jefferson is az ellentmondások embereként híresült el. Vonzalma az európai városok kifinomult életstílusához szemben állt azzal a meggyőződéssel, mely szerint a szabad kisbirtokosok az erény forrásai. Ösztönösen támogatta a lázadást, ám ez ellenkezett konfliktuskerülő személyiségével - arisztokrata neveltetése és befolyásos földbirtokos és rabszolgatartó státusza egyértelműen szemben álltak a személyi jogokba és az egyenlőségbe vetett hitével. 

Adams és Jefferson háttere és filozófiai meggyőződése ennél jobban már nem is különbözhetett volna. Adams egy massachusettsi gazdálkodó fiaként született és maga is gazdálkodó volt. Jefferson virginiai arisztokrata és rabszolgatartó család sarjaként látta meg a napvilágot. Adamsnak jó humorérzéke volt; Jeffersonnak nem. 

Különbözőségeik ellenére Adams felismerte Jefferson csodás tehetségét, az egyén szabadságába és az Angliától való elszakadás szükségességébe vetett közös hitüket. Adams volt az, aki ragaszkodott hozzá, hogy Jefferson fogalmazza meg a Függetlenségi Nyilatkozatot. Mivel osztoztak a szabadság és igazság keresésében és hazájuk iránti elkötelezettségükben, Jefferson öntötte szavakba Adams szenvedélyes meggyőződéseit. Szabadságharcos bajtársként kezdték, majd diplomata kollégák és közeli barátok lettek.

A szoros kötelékek ellenére, mivel Adams az erős kormányzás szükségességében hitt, összeütközésbe került Jeffersonnal, aki az egyén szabadságának elsőbbségében bízott, s ez vezetett a szembenálló politikai pártok kialakulásához. 1800-ban, az elnökségért folyó heves csatában riválisokká és majdnem ellenségekké is váltak. Benjamin Rush, aki mindkét férfi barátja, levelezőtársa és maga is forradalmár volt, „Az amerikai forradalom Északi és Déli Sarkának” nevezte őket. 

Rush közbenjárására Adams és Jefferson életük későbbi szakaszában lassú és óvatos békülési kísérletet tettek, és kivételesen nagyszerű levelek sorozatában újra megerősítették egymás iránti tiszteletüket és csodálatukat.
 
Ahogy a hazájuk iránti szeretet is összekovácsolta őket, Adams és Jefferson véletlen egybeesés folytán halálukban is egyesült. A két férfi néhány órás különbséggel egyazon napon, 1826. július 4-én, a Függetlenségi Nyilatkozat 50 éves évfordulóján halt meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.