Irodalom

A magyar származású David Szalay is bekerült a Man Booker-díj finisébe

A szűkített listán két brit, két amerikai és két kanadai szerző szerepel, az utóbbiak egyike az apai ágon magyar, de 1974-ben Kanadában született, majd Londonban nevelkedett Szalay, akit az All That Man Is című regényével jelölték az irodalmi díjra.

2016.09.14 04:30MTI

A magyar származású David Szalay is felkerült a Man Booker-díj 2016-os szűkített listájára, melyet kedden hoztak nyilvánosságra Londonban.

A szűkített listán két brit, két amerikai és két kanadai szerző szerepel, az utóbbiak egyike az apai ágon magyar, de 1974-ben Kanadában született, majd Londonban nevelkedett Szalay, akit az All That Man Is című regényével jelöltek az irodalmi díjra.

A listán rajta kívül Paul Beatty, Deborah Levy, Graeme Macrae Burnet, Ottessa Moshfegh és Madeleine Thien maradt a júliusban nyilvánosságra hozott hosszú listáról, ahová 13 szerző került fel.

A szűkített lista neveit az díjat idén odaítélő bizottság elnöke, Amanda Foreman sajtótájékoztatón jelentette be, ahol a testület tagjai hangsúlyozták, milyen fontos szerepet játszik a regény a szokatlan és kényes témák bemutatásában.

Elmondták, hogy változatos tárgyú művek kerültek fel a szűkített listára: olvashatni bennük többek között egy gyilkosságról, amit 19. századi Skóciában követtek el és a kulturális forradalom Kínájának klasszikus zenéjéről.

Immár harmadik éve lehetséges minden olyan szerző jelölése a díjra nemzetiségére való tekintet nélkül, aki angol nyelven írta munkáját. A győztes nevét október 25-én hozzák nyilvánosságra.

A Man Booker-díjat először 1969-ben adták át. 2014 előtt csak az Egyesült Királyságból, a brit Nemzetközösségből, az Ír Köztársaságból és Zimbabwéből származó írók indulhattak műveikkel az elismerésért.

Tavaly a jamaicai születésű, 45 éves Marlon James nyerte az A Brief History of Seven Killings című regényéért az 50 ezer font (18,3 millió forint) pénzjutalommal és azonnali nemzetközi irodalmi hírnévvel is járó kitüntetést, amelyet Kamilla cornwalli hercegnő, Károly brit trónörökös hitvese adott át. Az évente kiosztott díjat tavaly első ízben ítélték jamaicai szerzőnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.