Díjazott tervezés

Építészeti elismerésben részesült a brit nemzeti könyvtár épülete

A legrangosabb brit építészeti elismerésként felkerült a legkiválóbb brit épületek listájára a több mint 150 millió dokumentumnak otthont adó nemzeti könyvtár, a British Library épülete.

2015.08.05 02:30MTI

A könyvtár még csak 17 éves, ezzel a legfiatalabb olyan épületek sorába tartozik, amelyek bejutottak a legkiválóbb kategóriát képviselő brit épületek közé, az úgynevezett "Grade One"-listára.

A British Library London belvárosában, a Euston Roadon áll. Amikor megépült, a legnagyobb olyan középület volt, amely a huszadik században Nagy-Britanniában készült. Az építkezés - amelynek költségei a BBC News tájékoztatása szerint 506 millió fontra (222 milliárd forint) rúgtak - 16 éven át folyt, s végül 1998-ban adták át.

Az épületegyüttes Sir Colin St John Wilson és partnere MJ Long tervei nyomán született. Mikor elkészült, az összes könyv - mintegy 14 millió példány - beköltöztetése négy évig tartott.

A könyvtár nevezetes kincseit bemutató galériában őrzik a Magna Cartát, Leonardo da Vinci jegyzetfüzetét, a The Times of London újság 1788-as első kiadását, valamint Beatles-dalok kottáit, de az intézménynek vannak eredeti Shakespeare-munkái is.

Tracey Crouch brit örökségvédelmi miniszter arról beszélt az elismerés szombati bejelentésén, hogy a könyvtár egészen rendkívüli építészeti megjelenése miatt kerülhetett fel az ország építészeti örökségét gazdagító legkiválóbb épületek listájára.

A miniszter elmondta, hogy bár a könyvtár tervei kezdettől megosztották a közvéleményt, most örömmel veszik fel a listára a szakértők támogatásával.

Roly Keating, a könyvtár vezetője szerint az elnyert státusz az épület "bátor és előremutató" építészeti tervezésének szól. "Már a megnyitás óta eltelt viszonylag rövid idő alatt is sikerült megnyernie a látogatók és kutatók millióit, akik felfedezték csodás belső tereit, a természetes fény finom alkalmazását és különleges részleteit" - fűzte hozzá Keating.

Az igazgató úgy vélte: a tény, hogy a könyvtár feljutott a legkiválóbb épületeket összegyűjtő listára egyúttal arra is emlékeztet, hogy a digitális korszak közepén is nagyon fontos szerepet töltenek be a legmagasabb színvonalat fizikailag is képviselő, közösségek központjában álló könyvtárak.

A British Library minden Nagy-Britanniában és Írországban kiadott könyvből kap másolatot, évente hárommillió új példánnyal növekszik az könyvállománya. De kéziratok, térképek, újságok, folyóiratok, nyomatok, grafikák, kották is szerepelnek a gyűjteményben, amely komoly hangarchívummal is rendelkezik.

Jelenleg mintegy 625 kilométer hosszúságú polcrendszere évente 12 kilométerrel nő. Ha valaki naponta a gyűjtemény egy-egy darabját tekintené meg, csaknem félmilliárd évbe telne, mire minddel végezne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.