Mementó

Szobrot állítanak IV. Béla királynak Besztercebányán

A király 760 évvel ezelőtt városi rangra emelte a települést, amely ma az ötödik legnagyobb város Szlovákiában.

2015.07.23 05:38MTI

Az ötlettel Stanislav Micev, a helyi Szlovák Nemzeti Felkelés (SNP) Múzeumának igazgatója állt elő.

"Már több éve igyekszem az elképzelést megvalósítani, a tervem most végre megértésre lelt az önkormányzatnál is" - mondta az MTI-nek.

Megjegyezte: teljesen természetesnek tartja, hogy az uralkodónak, aki a városi rang odaadományozásával sokat tett Besztercebányáért, szobra legyen a városban és azt is hozzátette, hogy a kezdeményezésnek az önkormányzati képviselők és a helyi lakosok körében is nagyon pozitív a visszhangja.

A magyar uralkodónak állítandó emlékmű egy talapzatra helyezett, életnagyságú mellszobor lesz, amelyet várhatóan a történelmi városháza környékén helyeznek el. A szobor elkészítésének mintegy 30 ezer euróra (tízmillió forintra) becsült költségeit részben közadakozásból, részben alapítványi támogatással teremtik elő.

"Besztercebánya azon kevés városok egyike, ahol fennmaradt a városi rang adományozásáról szóló okmány eredetije, ennek másolata is felkerül az emlékműre" - mondta Stanislav Micev, hozzátéve: az eredeti latin nyelvű dokumentum szövege fordításban több nyelven is megjelenik majd a szobor talapzatán, a szlovák nyelvű szöveg mellett eddig az angol és a magyar változatról esett szó.

A szobor felállításának időpontját még nem határozták meg, erről a múzeumigazgató azt mondta: terveik szerint a talapzatot még az idén elkészítik, a szobor felavatására pedig egy éven belül kerülhet sor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.