A brit elektronikus zenei élet egyik pionírja!

Matthew Herbert tiltakozó lemezt írt

A nemrégiben Budapesten is koncertezett Matthew Herbert öt év után ismét lemezt rögzített a brit jazz-zenészek krémjével.

2008.10.03 18:00ma.hu
Matthew Herbert

Matthew Herbert a brit elektronikus zenei élet egyik pionírja: saját korszakalkotó lemezei mellett dolgozott már együtt Björkkel, az R.E.M.-mel, Yoko Onóval, Dizzee Rascallal és Róisin Murphyvel is. 2006-ban Scale címmel kiadta az óriási sikerű ötödik szerzői albumát, tavaly pedig az eddigi filmzenéit gyűjtötte össze a Score című válogatáson. Idén ismét összeállt azzal a big banddel, amely Anglia legprofibb jazz-zenészeiből áll, és megírta a There's Me And There's You-t, amely a 2003-as Goodbye Swingtime egyenes folytatása.
 
Az ősz folyamán megjelenő There's Me And There's You a szerző eddigi legerősebb protest albuma, fókuszban az iraki háborúval és az angol politikai vezetéssel, de kigúnyolja a médiát és a mindennek hátat fordító gazdagokat is.
 
A kiadvány Herberthez hűen ismét furcsábbnál furcsább hangok felhasználásával készült, így például a Pontificate című szerzeményben 70 darab óvszert durrantanak ki a zenészek, a The Storyban napilapokat tépnek szét, a Yesnessben pedig olyan vezető politikusok mondják ki a "yes" szót, mint London volt polgármestere, Ken Livingstone, vagy Tony Benn veterán radikális politikus, de még maga John Major is feltűnik egy pillanatra. Herbert szeretett volna hanganyagokat rögzíteni a brit Parlament folyosóin is, ám végül egy év várakozás után erre nem kapta meg az engedélyt, de így viszont megszülethetett a Waiting című dal, amely figyelmezteti Angliát, hogy nagy baj van, ha a politikusok már a zenétől is ennyire megijednek. 

A There's Me And There's You másik fontos tulajdonsága, hogy Herbert bemutatja az újonnan felfedezett énekesnőjét, Eskát is, akit a lemez gyorsan dobogó szíveként jellemez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.