Építészet

Két díjat is nyert Zeneakadémia a FIABCI nívódíjpályázatán

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem főépületének rekonstrukciós projektjét a FIABCI Prix d'Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztési nívódíjpályázatán két kategóriában is a nagydíj ezüst fokozatával ismerték el szombaton, a szövetség éves kongresszusán Kuala Lumpurban.

2015.05.31 05:30MTI

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az örökségvédelem (Heritage - Restoration/Conservation) kategória, továbbá a speciális épületek (Purpose Built) kategóriában kapta az elismerést. Magyarország képviseletében sikerrel szerepelt a Horizon Development Kft. is az Eiffel Palace irodaház projektjével, mely a környezettudatos épületek kategóriában, illetve az örökségvédelmi kategóriában kapta meg a nagydíj ezüst fokozatát. Az utóbbi kategóriában a zsűri arany fokozatú díjat nem adott ki.

A közlemény emlékeztet: a Nemzetközi Ingatlanszövetség, az 1948-ban alapított, párizsi székhelyű FIABCI negyedszázada alapította meg a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázatának számító FIABCI World Prix d`Excellence-t (Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat). A nemzetközi zsűriben idén 33 ország 66 szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát. A zsűri 13-14 kategóriában arany és ezüst fokozatot oszt ki.

A Zeneakadémia részéről a díjakat a projekt megvalósítását a kezdetektől koordináló Lakatos Gergely, a Zeneakadémia főmérnöke vette át.

"Igazán különleges érzés és hatalmas megtiszteltetés magyarként egy ilyen rangos nemzetközi elismerést kiérdemelni. A versengő projektek között a világ teljes ingatlanszakmája képviseltette magát, a Zeneakadémia közvetlen vetélytársai egy ausztrál és egy német projekt voltak, de a díjak rangját az is jól mutatja, hogy azokat maga a maláj királyi tisztséget betöltő szultán adta át" - nyilatkozta az MTI-nek Lakatos Gergely szombaton a helyszínről. A főmérnök szerint a FIABCI-nívódíjak a rekonstrukciót irányító csaknem száz szakember munkájának elismeréseként, s a tízéves projekt megkoronázásaként értékelhetők.

"Ez az elismerés a magyar építészet és olyan különböző szakmák diadala, melyek egy komplex felújítással összefüggenek" - hangsúlyozta Batta András, a Zeneakadémia korábbi rektora az MTI-nek, hozzátéve, hogy ezt az illusztris díjat az a sok száz ember kapja, akik az épület felújításán dolgoztak, az építészektől kezdve a restaurátorokon át az unikális tudású szakemberekig.

Batta András felhívta a figyelmet Lakatos Gergely, a Zeneakadémia főmérnöke és Csepeli László projektvezető, valamint Magyari Éva, Pazár Béla és Potzner Ferenc építészek munkájára is. Mint mondta, a felújítás hosszú évek nagy feladata volt, történelmi lehetőség, s olyan jól sikerült, hogy minden vágyukat és álmukat meg tudták valósítani: a Liszt Ferenc téri főépület felújítása mellett egy új, Wesselényi utcai épület is megvalósulhatott.

A közlemény emlékeztet: a nemzetközi pályázaton 2015-ben is a FIABCI Magyar Tagozata és a Magyar Ingatlanszövetség által szervezett XVI. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat győztesei vettek részt Magyarországról.

Facebook Zeneakadémia

A nemzetközi megmérettetésen 2013-ban a sopronbánfalvi pálos-karmelita kolostor felújítása, illetve a Zsolnay Kulturális Negyed projektje érdemelte ki az ezüst fokozatot, 2014-ben a Gödöllői Királyi Kastély rekonstrukciója és a Green House irodaház kapott arany nagydíjat, a makói Hagymatikum pedig ezüstöt.

A Zeneakadémia főépületének rekonstrukciója 2011. augusztusában kezdődött meg, célja nemcsak a műemlék épület értékeinek helyreállítása volt az eredeti tervek, leírások, archív fotók alapján, hanem a magas színvonalú oktatás mellett a hangversenyélet, a zenei központ korszerű kiszolgálásának lehetővé tétele is. Az épület a pincétől a padlásig megújult, teljesen akadálymentessé tették, és háromezer négyezetméter új terület is létesült a pinceszint és a tetőtér átalakításával, az udvar lefedésével.

A felújított épület 2013. október 22-én nyílt meg. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a magyar kormány támogatásával megvalósuló, Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten című projekt azonban nemcsak a főépületet érintette. A Zeneakadémia 2011-ben korszerű, új oktatási létesítménnyel bővült a Wesselényi utcában. A projekt csaknem 13,2 milliárd forint összköltségének mintegy 90 százalékát európai uniós források fedezték.

A Zeneakadémia rekonstrukciós projektje 2015 áprilisában a kulturális örökség megőrzésének kategóriájában Europa Nostra-díjat nyert, melyet 2015. június 11-én adnak át Oslóban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.