Madridi dokumentumfilm-fesztivál

Hörcher Gábor: a Drifter univerzális történet

Hörcher Gábor filmje bekerült a DocumentaMadrid hivatalos versenyprogramjába, többször is vetítik a fesztiválon.

2015.05.06 12:31MTI

A Drifter nem kelet-európai tragédia, hanem univerzális történet, amelyet értenek Hollandiában is, Németországban is - mondta az MTI-nek Madridban Hörcher Gábor rendező abból az alkalomból, hogy filmje bekerült a DocumentaMadrid hivatalos versenyprogramjába, többször is vetítik a fesztiválon.

A Drifter című dokumentumfilmet fél év alatt nyolc nemzetközi fesztiválon mutatták be és több díjjal is jutalmazták. Az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon (IDFA) elnyerte a legjobb első filmnek járó díjat.

Főszereplője egy Ricsi nevű 17 éves sváb-roma-magyar gyökerű fiatal fiú, aki egy kis Veszprém megyei faluban él. Szülei elváltak, kevés pénzből kell megélniük, a lehetőségeik korlátozottak. A kamasz fiú nagy álma, hogy raliversenyző legyen és ehhez autót építsen magának.

"Van ez a srác, aki nagyon hiteles és hihetetlenül akar valamit. Ezért hajlandó nagyon sok mindent kockára tenni, dolgokat feladni, a végletekig húzni a lehetőségeit, és végül el is ér sikereket" - fogalmazott a rendező, aki öt éven át szinte együtt élt a családdal, csaknem minden héten elment hozzájuk, megörökítve a mélypontokat, a nehézségeket, az örömöket és a felhőtlen pillanatokat is. Teljesen beengedték a kamerát az életükbe. A kezdetekkor még szinte gyerek főszereplő, Ricsi pedig hamarosan 22 éves lesz.

"Ez Ricsiben a zseniális, hogy forgatás közben sem cenzúrázta saját magát, meg nem próbált meg mást játszani, mint ami (...), az összerakott filmet látva sem gondolta újra a dolgot, hanem vállalta úgy, ahogy történt" - mondta Hörcher Gábor.

Az öt év alatt forgatott 180 percnyi nyersanyagból végül 72 perces alkotás született. "Ez egy olyan típusú dokumentumfilm, aminek az a lényege, hogy követjük a karaktert anélkül, hogy beavatkoznánk az életébe, és a felvett anyagok vagy kiadják a történetet vagy nem, és ezt meg kell várni" - tette hozzá.

A rendező beszélt arról is, hogy a Drifter elkészítéséhez szükséges pénzt a német Robert Bosch Alapítvány pályázatán nyerték el négy évvel ezelőtt. A fesztiválsikerek hatására Amszterdamból, Zágrábból, Magyarországról is jelentkeztek forgalmazók, hogy mozikban vetítenék a filmet, ám ennek egyelőre akadálya, hogy az alkotók a jogdíjakat nem tudták kifizetni. Most a Magyar Nemzeti Filmalaphoz beadott pályázat sikerében reménykednek - tette hozzá.

A Drifter további fesztiválokra is meghívást kapott, a jövő héten Varsóban mutatják be.

A spanyol fővárosban rendezett tíznapos DocumentaMadrid fesztiválon több mint 80 filmet vetítenek a világ minden tájáról, huszonnyolc ország, köztük a Kongói Demokratikus Köztársaság, Szíria, Indonézia, Svédország, Mexikó, Hollandia, Chile és Burkina Faso alkotóitól. A zsűri pénteken jelenti be, hogy a versenyprogramból mely filmeket díjazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.