Kuriózum

Könyv jelent meg az egyetlen magyar szellemi olimpiai bajnokról

A mű Mező Ferenc életútját követi végig, amelyet Takács Ferenc sporttörténész professzor írt.

2015.04.27 13:10MTI

A szerző, aki tanítómesterének vallja Mezőt, évtizedek kutatómunkáját követően összegezte tekintélyes kötetben mindazt, amit az 1928-as amszterdami játékok művészeti versenyének irodalmi ágában aranyérmes tudós emberről tudni érdemes. Így legfőképpen azt, hogy "Az ókori olympiai játékok története" című pályaművével miként nyert. Emellett a csaknem 400 oldalas könyvből megtudható például, hogy az 1885-től 1961-ig élt Mező Ferenc érdemeket szerzett a magyar sportnyelv kialakításában, számos idegen kifejezést magyarított, és sportdiplomataként is jelentős pályát járt be.

A tanítványok által Lexi tanár úrnak hívott latin- és görögtanárt, a határokon kívül is hírnévre szert tett sporttörténészt 1948-ban beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba. Ő irányította az 1960-as olimpia rendezési jogának elnyerését célul tűző magyar kandidálást, ám a házigazda végül nem Budapest, hanem Róma lett, amit kudarcként élt meg.

A könyvhöz az előszót lánya, Mező Zsuzsanna írta, aki a család nevében ajánlja a művet minden "hazáját szerető magyarnak".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.