94 éves volt

Elhunyt Hollywood utolsó francia szeretője

A 94 éves Louis Jourdan halála természetes okok miatt következett be szombaton Los Angeles-i házában.

2015.02.16 10:33MTI

Elhunyt Louis Jourdan francia színész. A 94 éves művész halála természetes okok miatt következett be szombaton Los Angeles-i házában - közölte életrajzírója, Olivier Minne.

Minne "Hollywood utolsó francia szeretőjeként" jellemezte Jourdant, aki tökéletesen megszemélyesítette a francia eleganciát. "Ő volt Hollywood aranykorának utolsó francia színésze. Louis nagyon büszke volt amerikai karrierjére" - fogalmazott az író, aki egy Jordanről szóló könyvön és dokumentumfilmen dolgozik.

A színész 1921-ben, Marseille-ben született Louis Robert Gendre néven és már a harmincas évek végén megjelent Franciaországban a filmvásznon. A második világháborúban csatlakozott a francia ellenállási mozgalomhoz, a háború után pedig Hollywoodban csinált karriert. Első hollywoodi szerepét az Alfred Hitchcock rendezte A Paradine-ügy című filmben kapta.

A negyvenes és ötvenes években olyan színésznőkkel esett szerelembe a filmvásznon, mint Joan Fontaine, Jennifer Jones, Grace Kelly és Shirley MacLaine. Gyakran játszotta a romantikus francia szerető szerepét, mint a Gigi című, 1959-ben kilenc Oscar-díjjal jutalmazott musicalben is Leslie Caron oldalán. De Bond-filmben is láthatta a közönség: felbukkant a 007 - Polipka című 1983-as produkcióban.

A hollywoodi Hírességek Sétányán két csillagot is kapott. Felesége, akivel több mint hatvan évet élt együtt, tavaly huny el. Fia, Louis Henry Jourdan 1981-ben harmincéves korában drogtúladagolás következtében halt meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.