A kegyetlen orosz tél

Borogyinónál temették újra "az Európát felszabadító" ismeretlen orosz katonát

Borogyinónál temették el egy Napóleon elleni hadjáratban elesett orosz katona maradványait.

2014.09.21 13:00MTI
Forrás: Wikipedia

A borogyinói csata helyszínén temették el egy a Napóleon seregei ellen vívott háborúban 200 évvel ezelőtt elesett orosz katona maradványait - számolt be az eseményről az Interfax orosz hírügynökség vasárnap.

Az orosz kulturális minisztérium tájékoztatása szerint az ismeretlen orosz katona 1814 februárjában a Párizstól délkeletre lévő Nogent-sur-Seine városánál szenvedett súlyos sérüléseket, majd az ottani hadikórházban halt meg. Maradványait a franciaországi orosz nagykövetség és a Nogent-sur-Seine-tól nem messze található Provins város közreműködésével szállították vissza orosz földre.

Az orosz cári birodalom tagja volt a napóleoni Franciaországgal szemben 1813-ban létrehozott úgynevezett hatodik koalíciónak, amelyet többek közt az Osztrák Császárság, az Egyesült Királyság, Poroszország, Svédország, a Szicíliai Királyság, Spanyolország alkotott. A szövetségesek hadereje az orosz cári seregekkel együtt elérte a 850 ezer főt. Ezért harcolt francia területen az ismeretlen orosz katona is.

Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter, egyben az orosz hadtörténeti társaság elnöke a Moszkvától 125 kilométerre található borogyinói mezőn szombaton tartott újratemetési szertartáson felolvasta Provins középiskolája tanári karának és igazgatójának a levelét. Ebben a francia városi tanintézmény kollektívája annak a reményének adott hangot, hogy a Napóleon seregei ellen harcoló orosz katona maradványainak hazatérése a két ország közeledését segíti elő.

A tárcavezető az újratemetésen jelképesnek nevezte, hogy "az Európát felszabadító" ismeretlen orosz katona maradványait éppen ott helyezték örök nyugalomra, ahol több tízezer orosz, francia, német katona esett el. "Ezen a helyen emlékezni kell arra, hogy nincs semmi szörnyűbb a háborúnál és az a dolgunk, hogy ez sohase ismétlődjön meg!" - hangsúlyozta Vlagyimir Megyinszkij.

Mihail Kutuzov orosz tábornok seregei 1812. szeptember 7-én csaptak össze Bonaparte Napóleon francia-olasz-német-lengyel egységekből álló hadseregével, a Grande Armée-vel. A mindkét oldalon nagy veszteségekkel járó ütközetben az orosz csapatok ugyan nem arattak győzelmet, és Moszkva elfoglalása előtt is megnyílt az út Napóleon számára, de történészek szerint a borogyinói ütközet vezetett a francia császár oroszországi hadjáratának fiaskójához.

Az orosz hadvezér serege ugyanis talpon maradt, I. Sándor cár nem kötött békét. Moszkvát felégették Napóleon csapatai előtt, amelyek így a tél beálltával hatalmas veszteségek árán menekülni kényszerültek Oroszországból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.