Könyvfesztivál

A Kossuth Kiadó lett az év kiadója

A Kossuth Kiadó Zrt.-t választották az év kiadójának a könyvszakma szereplői titkos szavazással, az év könyvkereskedője a fővárosban a Libri Allee Könyváruház, vidéken pedig holtversenyben a Libri Debrecen Fórum Könyváruház és az esztergomi Babits Mihály könyvesbolt lett.

2014.04.27 17:14MTI
freedigitalphotos.net/dan

Az elismeréseket hagyományosan a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál záró napján, vasárnap adták át. Mint a díjkiosztón elhangzott, az év kiadóját megválasztó titkos szavazáson a Kossuth Kiadó mögött a második helyen a Magvető Kiadó, a harmadikon pedig a Libri Könyvkiadó Kft. végzett.

Az év fővárosi könyvesboltja a Libri Allee Könyváruház lett, a második az Írók boltja, a harmadik az Örkény István Könyvesbolt lett. Az év vidéki könyvesboltja azonos szavazatszámmal a Libri Debrecen Fórum Könyváruház és az esztergomi Babits Mihály Könyvesbolt lett.

A második helyen a soproni Cédrus Könyvesbolt, a harmadik helyen a Líra-csoport Szeged Fókusz Könyváruháza végzett.

Az év hangoskönyv hangja díjat Rost Andrea kapta a Kossuth Kiadónál megjelent, Operamesék című hangoskönyvért. Az eseményen adták át a Budai Díjakat is.

Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója felidézte, hogy a Budai Díjakat 1994 óta osztják ki a könyvszakmai rendezvényen, először a XI. kerületi önkormányzat, majd miután a fesztivál a Millenárisra költözött, a II. kerület adományozza az elismerést.

A Budai Díjakat minden évben az oktatást leghatékonyabban szolgáló könyvek kaphatják meg, a díjazottról a kerület pedagógusai döntenek, ezúttal a II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnázium tanárai - fogalmazott az igazgató.

Ötvös Zoltán, a II. kerületi polgármesteri hivatal művelődési irodavezetője kiemelte, hogy a könyvszakma és a pedagógusok egy közösséget alkotnak, és a munkájukban egymásra vannak utalva.

Megjegyezte: a Budai Díj nemcsak elismerést, hanem köszönetet is jelent; szerinte az oktatást segítő könyvek éppolyan fontosak lehetnek, mintha a 21. század nagyregényét írták volna meg, hiszen általuk "értő olvasókat" nevelnek a tanárok. Az idén is kisplasztikával járó Budai Díjat a Napvilág Kiadó Kérdések és válaszok sorozata, valamint a Titis Kiadó egy hangoskönyve, Gárdonyi Gézától A láthatatlan ember kapta.

A díjakról döntő háromtagú testület képviseletében Szabó Papp Edit pedagógus elmondta: azokat a kiadványokat díjazták, amelyek a lehető legbővebb felhasználási lehetőségeket kínálják.

A Kérdések és válaszok elnevezésű sorozat kapcsán kiemelte, hogy a Napvilág sorozata "ingoványos területekről" szól, az eddig megjelent négy kötet olyan témákat dolgoz fel kérdés-felelet formájában, mint az első világháború, a Kádár-kor, az Európai Unió vagy a cigányság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.