A Zongora Ünnepe!

Sikeres volt a Tiszadobi Zongorafesztivál

Hauser Adrienne, amikor megálmodta és tizenegy évvel ezelőtt létrehozta a Zongora Ünnepe Keleten Alapítványt azért, hogy legyen egy olyan komolyzenei fesztivál az országban, amely kifejezetten a zongorára helyezi a hangsúlyt, nem is választhatott volna a tiszadobi kastélynál hatásosabb és elegánsabb helyszínt.

2008.08.11 13:58ma.hu
A lenyűgöző helyszín

A koncertsorozatot a fesztiváligazgató Hauser Adrienne és Keller András zongora-hegedűestje nyitotta. A három, korban és stílusban eltérő zeneszerző (Johann Sebastian Bach, César Franck és George Enescu) műveinek sorát - ahogyan a hely szelleme azt megkívánta - a nagy klasszikus E-dúr szonátája kezdte, hatásos felütésként az est kibontakozó zenei ívéhez. 

Erre az alapra César Franck A-dúr szonátája, a hegedűművészek repertoárjának kedvelt darabja helyezte a tartóoszlopokat és Enescu román népi dallamokkal teli, lejegyzett improvizációként is felfogható, izgalmas darabja tetézte be.

Az este kompozícióját szépen kiegészítette a ráadásként játszott, báltermek hangulatát idéző Kreisler-darab és az időközben beköszöntő éjszaka, amely teljes kivilágított pompájában mutatta be a kastélyt és engedte át a főszerepet a látás helyett a füleknek. A zenészek játékában is ugyanez, a zene és a szépség iránti tisztelet tükröződött, koncertjük mentes volt minden túlzó gesztikulációtól és önmegvalósítási szándéktól - egyszerűségében volt tökéletes, ahogyan Bach zenéje egyszerű lehet vagy ember alkotta remekmű tökéletes. 

A 11. Tiszadobi Zongorafesztivál a továbbiakban is színvonalas komolyzenei programokkal és nemzetközileg elismert előadókkal várta az ünnepelni vágyók táborát augusztus 8-11. között, mely nagy sikerrel zárult!
 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.