400 fontért vették

140 milliót érő festményre bukkantak egy tévés műsorban

Anthony Van Dyck 17. századi flamand festő egyik remekművére bukkantak egy brit televíziós show-műsorban, amelyben a lakosságnál lévő hétköznapi régiségek valódi értékét igyekeznek felbecsülni.

2013.12.29 19:35MTI

A véletlenül előkerült férfiportré értéke szakértők szerint elérheti a 400 ezer fontot (142 millió forint).

A képpel, amely egy nyakfodort viselő szakállas brüsszeli elöljárót ábrázol, egy angliai pap, Jamie MacLeod jelentkezett, aki azt mondta, hogy mindössze 400 fontért (141 ezer forint) vásárolta azt egy régiségboltban; a festmény vastag, aranyozott kerete miatt tetszett meg neki. Azt mondta, hogy a kép eladásából származó pénzből kápolnája régi harangjait fogja felújíttatni.

A BBC Antiques Roadshow című műsorában közöltek szerint a kép eredetiségét Christopher Brown, a világ egyik vezető Van Dyck-szakértője, az oxfordi Ashmolean Múzeum igazgatója tanúsította.

A portré valószínűleg egy nagyobb, összesen hét brüsszeli elöljárót ábrázoló 1634-es festményhez készült, ez utóbbi nem maradt fenn.

Philip Mould, a műsor szakértője szerint a festmény újabb bizonyítéka annak a hatalmas megfigyelőképességnek, amely oly nagy portréfestővé tette a 17. századi Anglia egyik vezető udvari festőjét. A művész I. Károly angol király udvari portréfestője volt.

A kép előkerüléséről szóló epizódot vasárnap este sugározzák Nagy-Britanniában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.