Magyar háborús fotókból nyílt kiállítás

Így öltünk és haltunk a Don-kanyarban

Kiállítás nyílt idősebb Konok Tamás egykori haditudósító Don-kanyarban készült fotóiból a második világháborús orosz hadszíntérhez közeli Voronyezsben.

2013.12.05 04:30MTI

A 2. magyar hadsereg pusztulását megelőző időszakban, az akkor még békés hétköznapokat, a doni tájat és az ott élt embereket ábrázoló felvételekből összeállított kiállítást először Moszkvában, a Nagy Honvédő Háború Központi Múzeumában láthatták az érdeklődők. Az Ellenségkép nélkül című expozíció áprilisi megnyitóján ott volt ifjabb Konok Tamás, Kossuth-díjas magyar festő és szobrász, a fotóművész fia is.

Baranyi András, a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Intézetének igazgatója szerdán az MTI-nek elmondta, hogy a voronyezsi program részeként bemutatták az Örkény István Voronyezs című drámájának orosz nyelvű fordítását tartalmazó kötetet is. Az Íjgyártó István magyar nagykövet vezette küldöttség látogatást tett és elhelyezte az emlékezés virágait a Don-kanyarnál: Boldirjovkában, valamint Rudkinóban lévő magyar katonai temetőkben is.

Baranyi András bejelentette, hogy idősebb Konok Tamás fotóit a rudkinói 2. számú magyar katonai temetőnél lévő múzeumban fogják elhelyezni, hiszen az egyfajta zarándokhellyé vált, ahol az odaérkező magyarok leróják kegyeletüket a halottak előtt.



A fotókiállítást Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum igazgatója nyitotta meg a voronyezsi hadtörténeti múzeumban. A szakember az MTI-nek elmondta, oroszországi látogatását arra is kihasználja, hogy az általa vezetett intézmény kapcsolatait erősítse. Nagyon fontos és ígéretes tárgyalásoknak néz elé az orosz fővárosban. Csütörtökön Jelena Gagarinával (ő Jurij Gagarin, a világ első űrhajósának idősebbik lánya), a moszkvai Kreml Múzeum főigazgatójával folytat megbeszéléseket. Az 1980-as évek végi múzeumi kapcsolatokat szeretné újjáépíteni és kiállítási együttműködést kialakítani a világhírű műemlékegyüttest magába foglaló múzeummal. Minthogy az Iparművészeti Múzeum a következő mintegy három évben zárva lesz a felújítás miatt, az ott őrzött anyagokból úgynevezett utazó kiállításokat tudnak szervezni. Ezek nagyon jelentős, világszerte számon tartott anyagok lesznek. A külföldi kiállításokhoz keresnek partnert Moszkvában is.

Szeretnék az Iparművészeti Múzeum válogatott darabjait, a 19. századi öntöttvas emlékeket is bemutatni Oroszországban, ahol rendkívül magas színvonalú az öntöttvas művesség kultúrája. Kiállítási cserékben is gondolkozunk - mondta Takács Imre.

Baranyi András a Moszkvai Magyar Kulturális Központ vezetője hozzátette, hogy a jekatyerinburgi iparművészeti múzeumban már jövő ősszel bemutathatják a magyar öntöttvas gyűjteményt. Az Ural-hegységnél lévő nagyvárosban őrzik az 1900-as párizsi világkiállítás orosz pavilonját, az úgynevezett Kaszlinszkij pavilont, amely öntöttvasból készült és amely az UNESCO-nak a kulturális ritkaságokat tartalmazó listáján is szerepel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.