Zsidó életmód
Válságos időkre: szakácskönyv a túlélésért
Az ausztriai lichtenwörthi haláltáborban fogva tartott nők által leírt receptekből jelenik meg a Szakácskönyv a túlélésért című kötet. A szénnel és grafitfoszlányokkal papírfecnikre körmölt 149 receptet tartalmazó könyvet csütörtökön mutatják be Budapesten.
2013.11.03 22:30MTICzingel Szilvia, a könyv szerkesztője, a Centropa Magyarország képviseletében 2001 és 2008 között részt vett egy nagy volumenű kutatásban, amelyben holokauszttúlélőket interjúvoltak meg.
"A fő szempontunk az volt, hogy ne csupán a bevégzett tragédiát kutassuk, hanem a két világháború közötti zsidó életmódot. Természetesen munkánk nagyobb része maga a holokauszt is, mert aki a zsidó történelemmel foglalkozik, számára ez megkerülhetetlen, de nekünk a fő szempontunk nem maga a halál, hanem a virágzó időszak volt" - beszélt az előzményekről Czingel Szilvia az MTI megkeresésére.
A szerkesztő egyik interjúalanya volt Endrei Istvánné, akiről tulajdonképpen a könyv szól. Őt a háború utolsó hónapjaiban más magyarokkal együtt Lichtenwörthbe deportálták. Ott a sok szenvedéstől és az éhségtől való menekülés sajátos útjaként ötödmagával írt egy receptkönyvet, amely aztán csodával határos módon hazakerült vele együtt. 62 évvel később Czingel Szilvia bukkant az írásokra, amikor Endrei Istvánné egy régi könyvben meg akart neki mutatni egy klasszikus zsidó receptet.
"Éppen arról beszélgettünk, hogy annak idején a két világháború között az édesanyjával milyen süteményeket készítettek, amikor szó szerint kihullottak a kis papírfecnik" - tette hozzá Czingel Szilvia.
"A lichtenwörthi tábor arról volt híres, hogy kiéheztetési kísérletet végeztek. Nem voltak gázkamrák, nem dolgoztatták az ott élőket, viszont nem adtak enni az oda deportáltaknak. Ez a receptkönyv volt az ott élőknek a kiút, a szellem, a gondolkodás, az emlékezés képességének életben tartása, de néhányuknak ez is mentette meg az életét" - fogalmazott a szerkesztő.
Összesen 149 recept volt ezeken a papírfecniken, mindegyiket szénnel és grafitfoszlányokkal körmölték le. A könyvben a receptek mellett Endrei Istvánné visszaemlékezései olvashatóak. Az érdeklődő képet kap nemcsak a holokausztról, hanem a két világháború közötti budapesti zsidó család életmódjáról is.
A Gyányi Gábor által írt előszóban olvasható, hogy "elsősorban a tésztafélékre és a süteményekre emlékeztek, amiben bizonnyal a legkedvesebb íz utáni heves sóvárgás vezette őket".
A könyvbemutatót csütörtökön tartják az Örkény István Könyvesboltban. A Corvina Kiadó gondozásában megjelent könyvről Czingel Szilvia, Gyáni Gábor és Závada Pál beszélget. A beszélgetés után az egyik receptből készült süteményt meg is lehet kóstolni.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 6:00 Megszavazták a britek, hogy a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők segítséggel vethessenek véget életüknek
- 22:03 Végvári Janka lett Magyarország Szépe
- 20:01 Orbán Viktor: megtesszük a szükséges lépéseket, hogy garantáljuk Magyarország békéjét és biztonságát
- 18:59 Az EU diplomáciai megoldást sürget az amerikai légicsapások után
- 16:56 Putyin: a piszkos bomba bevetése Kijev utolsó hibája lenne
- 14:00 Washington légicsapást mért Iránra - amit eddig tudni lehet
- 12:52 Irán nemzetközi jogsértéssel vádolja az Egyesült Államokat
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06