Ha ló nincs, jó a teve is
Egyre népszerűbb a tevehús
Tevecarpaccio, teve burgundi módra, tevehamburger aranyfóliában: az Arab-öböl országai sztárséfek segítségével népszerűsítik a korábban csak a beduinok körében nagyra becsült tevehúst.
2013.10.05 12:45MTI
Abu-Dzabi legelegánsabb szállodája, az Emirates Palace aranyozott kupolája alatt Sandro Gamba francia mesterszakács mutatja be legújabb alkotását: az aranyfóliás tevehamburgert humuszos hasábburgonyával.
"Ez lett az egyik legkelendőbb ételünk" - mondta az Abu-Dzabiba látogató előkelő turisták számára kötelező "szálloda" 15 éttermét vezető séf.
A tevehamburgert füstöltsajt-ágyon tálalják karamellizált hagymával, a zsemlét vékony aranyfólia borítja. Egy adag ára 50 dollár (közel 11 ezer forint).
Sandro Gamba a sivatag lakói által ünnepi alkalmakkor fogyasztott rizses tevehúson messze túllépve előkelő fogásokat kínál, például a burgundi marhahúshoz hasonló tevecarpacciót (vékony csíkokra vágott nyers hús) szarvasgombás vinegrette öntettel.
"Minél fiatalabb a teve, annál puhább a húsa. Egyes receptekhez tevecsikó húsát használjuk fel, úgy omlik a szájban, mint a vaj. Ha az állat öregebb, pácolni vagy párolni kell a húst" - tette hozzá Sandro Gamba.
Az Egyesült Arab Emírségekben ugyanúgy nevelnek tevecsikókat tejen vagy kukoricán, mint más országokban borjúkat, hogy minél omlósabb legyen a húsuk.
Gertraude Ruffinen német nyugdíjasnak kellemes meglepetést okozott az Emirates Palace-beli tevehamburger. "Finom, bár korábban sosem gondoltam volna, hogy megkóstolom ennek az állatnak a húsát, amelyet az állatkertben láttam".
A szélsőséges időjárási körülményekkel szemben ellenálló teve, amely létfontosságú a sivatagi nomádok számára, akik a tejét és a húsát egyaránt fogyasztják, igen népszerű az Arab-öböl térségében: tevegyorsasági és teveszépségversenyeket is tartanak.
Katarban Alain Ducasse Michelin-csillagos sztárséf a dohai Iszlám Művészet Múzeumában működő Idam nevű éttermében libamájas tevehúst kínál szarvasgombával. A Teve Rossini módra nevű fogáshoz öt napon át kell a húst főzni - mondta el Romain Méder séf. A fogás ára 90 dollár (közel 20 ezer forint), bort azonban nem lehet fogyasztani hozzá, mert az étteremben nem szolgálnak fel alkoholt.
A tevetej szintén egyre népszerűbb, exportra is kerül a térségből. Jelenleg Európába és Japánba szállítanak tevetejet, amely nem olyan zsíros, mint a tehéntej, de C-vitaminban háromszor gazdagabb. Az öböl menti országokban a tejből francia desszerteket, illetve italokat készítenek, mint például a kapucsínó ihlette Camel-ccino.
Az al-Nassma cég Ausztriába tevetejport szállít, amelyet csokoládé készítéséhez használnak fel: a tábla-, illetve teveformájú csokit az emírségekben forgalmazzák.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 10:09 Repülő zuhant lakóházakra Kaliforniában - a pilóta életét vesztette
- 8:15 Fizikusok fejtették meg a rózsaszirom ikonikus formájának titkát
- 6:45 Itt a csontgyűjtő hernyó - falánk kis lény a rémálmokból
- 22:05 El Cono - rejtélyes piramis az Amazonas mélyén
- 20:04 Kós Hubert simán nyert 200 méter háton Floridában
- 18:02 Trump pápaként? - AI-generált képpel és kijelentéseivel kavart vihart az amerikai elnök
- 16:01 Pápaválasztás - Már elkészült az új pápa ruhája, három különböző méretben
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06