Versenyben

Magyar szkeccsfilm is szerepel a Vukovári Filmfesztiválon

Nyolcvanhét alkotás, köztük a Nekem Budapest című magyar szkeccsfilm is szerepel a szerdán kezdődő 7. Vukovári Filmfesztivál (VFF) programjában, idén a Duna menti országok filmjei versenyeznek.

2013.08.26 20:05MTI
http://www.freedigitalphotos.net

A hivatalos versenyprogramban a játékfilmek kategóriájában hét alkotás indul, köztük Boris Tanovic Epizódok egy vasgyűjtő életéből című filmje, amely az idei Berlinalén nagydíjat kapott. Itt szerepel a magyar Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült szkeccsfilm is, a Nekem Budapest, amelyet Enyedi Ildikó osztályából nyolc fiatal rendező arról forgatott, hogy mit jelent neki a magyar főváros. Az alkotók közül hárman, Reisz Gábor, Szeiler Bálint és Bálint Dániel a rendezvény vendégei lesznek.

A mustrán a rövidfilmes versenyben szintén hét és a dokumentumfilmek megmérettetésén pedig 15 alkotás indul - olvasható a fesztivál honlapján, a www.vukovarfilmfestival.com weboldalon.

A versenyen kívül mutatják be a többi között Woody Allen amerikai színész-rendező Blue Jasmine című legújabb alkotását. Válogatást láthatnak az érdeklődők a kortárs német filmtermésből, az oberhauseni nemzetközi rövidfilmfesztivál munkáiból és azokból a filmekből, amelyben az egyik legnépszerűbb szerb filmszínész, Miki Manojlovic játszik. Ő a főszereplője például A papa szolgálati útra ment, a Macska-jaj és az Underground című filmeknek, idén pedig a vukovári fesztivál zsűrijének tagja.

A Best of VFF elnevezésű kategóriában levetítik többek között Cristian Mungiu román sztárrendező alkotását, a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című alkotást, amely 2007-ben a Cannes-i Filmfesztiválon megkapta az Arany Pálmát.

A vasárnapig tartó fesztiválon a legjobb játékfilm díja a terjesztési jog megvásárlása lesz, a rövidfilmek közül a legjobb 500 eurót kap, míg a dokumentumfilmek 1000 eurós díjért versenyeznek.

A fesztivál együttműködik a horvát háborús veteránok minisztériumával is, amely a honvédő háborúról szóló 150 beérkezett történetből fogja kiválasztani a legjobb hármat. Ezekből a tervek szerint film készül, amelyet a jövő évi fesztiválon mutatnak be.

A Duna jobb partján fekvő Vukováron zajlott le a délszláv háború első és legnagyobb csatája 1991. augusztus 26. és november 18. között. A Jugoszláv Néphadsereg katonái augusztus végén körbezárták a kelet-szlavóniai várost, amelyet a védők 3 hónapig tartottak. A lakosság elmenekült vagy a kórház pincéjében húzta meg magát a betegekkel együtt. A gyönyörű barokk kisvárost szétlőtték, a kórház pincéjéből szerb félkatonai alakulatok fegyveresei az embereket buszokra rakták, majd egy közeli faluban, Ovcarán mindenkit, civileket és mintegy 300 hadifoglyot kivégeztek.

Vukovár 20 év alatt újjáépült és 7 éve rendezi meg a nemzetközi filmfesztivált. A fesztivál filmjeit később vetítik Rijekában, Zágrábban és Eszéken is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.