77 éves volt

Elhunyt Gerardo Gandini argentin zeneszerző

Hetvenhét éves korában Buenos Airesben pénteken elhunyt Gerardo Gandini argentin zongoraművész, zeneszerző.

2013.03.24 16:43MTI

Az 1936-ban született művész a kortárs argentin zene központi alakja és avantgarde vezetője volt. 

Az olasz gyökerű művész zenei tanulmányait Rómában a Szent Cecília Akadémián végezte, Alberto Ginasteránál és Goffredo Petrassinél tanult zeneszerzést. Több mint 120 művet komponált, köztük szimfonikus alkotásokat, kamarazenét, filmzenét és szóló műveket, utóbbiakat elsősorban zongorára. 

1978-ban szerezte első operáját, 1992-ben írta La casa sin sosiego című művét, 2000-ben pedig a Schumannról szóló Liederkreis című operáját. Régóta foglalkozott zeneoktatással nemcsak hazájában, hanem a világhírű New York-i Julliard Zeneiskolának is az oktatója volt. 1998-ban elnyerte a velencei filmfesztivál díját Fernando Solanas A felhő című filmjéhez írt zenéjéért.
 
Zongoraművészként játszott az utolsó argentin tangózenekarral, az Ástor Piazzolla vezette együttessel. A Piazzola művei ihlette számos hosszú improvizációját kereken 100 koncerten mutatták be. Ezekből született a Postangos című világhírű albuma, amellyel 2004-ban Grammy-díjat is nyert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.