Bronzkori leletek

Fogadalmi szertartások, ősi lakomák - tárlat a Történeti Múzeumban

Dunából kihalászott bronzkardok, arany hajfonatdíszek és borostyánkőnyaklánc is látható a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumában csütörtöktől látogatható Fogadalmi szertartások, ősi lakomák című tárlaton.

2013.03.07 01:30MTI

A szeptember 8-ig látható kiállítás a késő bronzkor (időszámításunk előtt 1500-800) különleges, máig vitatott okokból elásott, páratlan gazdagságú leletegyütteseinek bemutatására vállalkozik - olvasható az intézmény honlapján.

A kilenc budapesti lelőhelyről származó, csaknem 200 különböző műtárgy - kerámiaedények, bronz- és aranyfegyverek, ékszerek és egyéb használati tárgyak - bemutatásán túl a szakemberek a bronzkori szertartásoknak a rekonstrukciójára és ábrázolására is kísérletet tesznek.

A 120 négyzetméteren megvalósuló kiállítás leggazdagabb leletegyüttese a volt budai Skála területén feltárt, mintegy 150 kerámiaedényből álló készlet. A 2007-ben megtalált leleteket feltételezhetően temetési szertartáshoz, esetleg hűségeskühöz kapcsolódó lakomát követően dobálták gödörbe. A több ezer apró darabra tört díszes edények összerakása a restaurátorok több éves munkáját dicséri.

Hosszú ideje vitatott kérdés, hogy miért rejtették el egykor ezeket a komoly értéket képviselő tárgyakat. Míg korábban elsősorban a háborúkkal hozták összefüggésbe, ma már inkább azt tartják valószínűnek, hogy a szóban forgó tárgyakat különböző szertartások keretében rejthették el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.