"Rendkívüli esemény"

Riga lesz a 2014-es Európai Filmdíjak házigazdája

Riga, Európa Kulturális Fővárosa rendezheti meg 2014-ben a 27. Európai Filmdíjak átadási ünnepségét.

2013.02.21 23:29MTI

Az Európai Filmakadémia (EFA) honlapjára csütörtökön felkerült közlemény felidézi, hogy Berlin, az Európai Filmakadémia (EFA) székhelye az Európai Filmdíjak rendszeres házigazdája, de minden második évben egy másik város adhat otthont a rendezvénynek. Riga olyan városok után rendezheti meg az ünnepséget, mint Párizs, Glasgow, London, Róma, Barcelona, Varsó, Koppenhága, Bochum, Tallinn és Valletta. 

A díjátadót az 1863-ben épült Lett Nemzeti Operaházban tartják majd 2014. december 13-án. "Egy ilyen rendkívüli európai esemény megrendezése jelentős hatással lesz a városra, amely 2014-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz. 

Az Európai Filmdíjak által meghívott európai filmesek megtapasztalhatják Riga kulturális sokszínűségét és egyedi vonzerejét" - nyilatkozta Diana Civle, a Riga 2014 Alapítvány igazgatója, aki kitért arra is, hogy Lettország lesz 2015 januárjától az Európai Unió soros elnöke. Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos tavaly novemberben jelentette be, hogy Magyarország is jó eséllyel pályázik a ceremóniára. 

Mivel a rendezvényt 2015-ben ismét Berlinben tartják, leghamarabb 2016-ban tarthatják Budapesten a díjátadót. A kormánybiztos akkor arról is beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap - magyar filmes szervezetként először - támogatta a díjkiosztót. A filmalap 10 ezer euróval járul hozzá a ceremóniához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.