Rengeteg program, bemutató

Kassa lesz a 2013-as Kocsonyafesztivál díszvendége

Kassa lesz a 2013-as miskolci Kocsonyafesztivál díszvendége, a város a Kassa - Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2013 projekthez kapcsolódóan több művészeti ágban és számos kulturális programmal, bemutatóval képviselteti magát a három napon át tartó hagyományőrző eseményen.

2012.12.27 19:34MTI

Miskolc belvárosa február 22-24. között tizenharmadik alkalommal ad otthont a turisztikai nívódíjas Kocsonyafesztiválnak, amely elsősorban a városhoz kötődő ételkülönlegességre, a kocsonyára, az étel legendájára épül - hangzott el az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján. 

A fesztivál díszvendége idén Kassa lesz, amely Miskolc régi partnervárosaként és a 2013-as év Európa Kulturális Fővárosaként vesz részt a rendezvényen. Renáta Lenártová, Kassa polgármester-helyettese elmondta, hogy a fesztiválon Kassa az EKF projekthez kapcsolódó színes programkínálatát és fejlesztéseit szeretné bemutatni, valamint azt a régi múltra visszatekintő kapcsolatot amely Miskolcot és Kassát összeköti. 

A nemzetközi kapcsolatok építése mellett a szervezők a régió értékeinek népszerűsítésében is szerepet vállalnak: hat éve Hollóháza, majd Tiszaújváros, a Bükki Nemzeti Park, Tiszacsege, Hajdúböszörmény, 2009-ben a Tisza-tó és térsége, valamint az úgynevezett Fest In Fest keretében Magyarország különleges fesztiváljai, kulturális kínálata volt jelen.
 
2010-ben Mohács és az UNESCO szellemi kulturális örökségeként a mohácsi busójárás volt a fesztivál magyar vendége, 2012-ben Mád, Nyírbátor és Baja városok mutatkoztak be, 2013-ban pedig a szomolyai cseresznye otthonaként, Szomolyát, Monokot, és a híres gönci pálinka hazáját, Göncöt hívták vendégül. 

Guczi István, Szomolya polgármestere hangsúlyozta: a település nagy örömmel vette, hogy bemutathatja a fesztiválon különleges feketecseresznyéjét, valamint az abból készült egyedi termékeit. A gasztronómiai csemegéken túl a települések turisztikai értékeik bemutatásával is készülnek az érdeklődők számára. A vásári hangulatot idéző sokadalom programkínálatában kulturális, szórakoztató és szabadidős műsorok, hagyományőrző programok és a számos miskolci legendát megidéző események is helyet kapnak. 

A fesztivál ideje alatt lesznek gyermek- és családi programok, színházi előadások, koncertek a szabadtéri színpadokon, filmvetítések, táncházak, utcazene és utcatánc, gasztronómiai bemutatók, kóstolók, ismeretterjesztő előadások és bemutatók, környezetkultúrával, egészségmegőrzéssel kapcsolatos, valamint sport és szabadidős programok, képzőművészeti kiállítások, könyvbemutatók, és az elmaradhatatlan miskolci kocsonya. 

Az elmúlt évben a Kocsonyafesztiválon 250 ezer látogató vett részt, amelynek 14 százaléka külföldi vendég volt és a program csaknem egymilliárd forint bevételt generált a régiónak. Több alkalommal Marketing Díjjal tüntették ki az eseményt, valamint elnyerte a Régió Turizmusáért Nívódíjat is. A hazai fesztiválok között a Turizmus Zrt. országos kutatása alapján a program a harmadik legismertebb magyarországi fesztiválnak bizonyult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.