Nem vetették ki a hálót

Fekete György: a Műcsarnokból a keserves küzdelem miatt lett ügy

A Műcsarnokra "soha nem vetette ki a hálóját" a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) - jelentette ki Fekete György elnök a köztestület szombati közgyűlésén.

2012.12.15 13:44MTI

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter köszöntőjében hangsúlyozta: nagy lehetőség, hogy olyan akadémiája legyen Magyarországon a művészeknek, amely hasonló súlyú, befolyású intézmény lehet, mint a Magyar Tudományos Akadémia.

Fekete György, az MMA elnöke beszámolójában kijelentette: a Műcsarnokból azért lett ügy, mert másfél éves "keserves küzdelmet" folytatott, hogy párbeszéd alakuljon ki közte és az intézményt vezető Gulyás Gábor között, aki ezt érzése szerint folyamatosan megtagadta, és "ellenvéleményeket mondott".

A Műcsarnokra az MMA "soha nem vetette ki a hálóját" - reagált azokra a támadásokra, melyek azért érték az MMA-t, mert 2013. január 1-jén átveszi az államtól a legfontosabb kortárs kiállítóhely tulajdonjogát.

A vitás kérdések között az MMA elnöke megemlítette, hogy Gulyás Gábor csak a Műcsarnok körül felállított sátorban tartotta elképzelhetőnek legfontosabb kezdeményezésüket, a Nemzeti Szalont, nem sikerült egyetértésre jutni a tervezett Makovecz-kiállítás részleteiről, így az igazgató "nemzeti együtt nem működést" gyakorolt.

"Szomorú, hogy a Műcsarnok ügye politikai kérdéssé lett, de erre lehetett számítani" - utalt az élénk sajtóvitára az MMA elnöke, hozzátéve: az intézményben nem gyakorolja egyetértési jogait mindaddig, míg ott "a helyzet nem rendeződik".

Fekete György hangsúlyozta: az MMA-ban nincsenek stiláris korlátok, hanem párbeszéd van, a tagok számának növelésével pedig nemcsak a fiatalítás, hanem "más gondolkodású emberek beemelése" is lehetővé válik.

A személyét mostanában érő "hihetetlen mértékű mocskolódásra" reagálva az MMA elnöke kikérte magának azt, hogy "valaki a művészet szabadságát az MMA-tól kéri számon". Egy kisebbség által hirdetett "relatív művészeti szabadság" dolgában az akadémia nem lehet elnéző, mert a "valódi művészeti szabadsággal" van dolga.

Szoros a költségvetés

Beszámolójában Fekete György visszautasította, hogy az Országgyűlés által a köztestületnek 2013-ra megszavazott 2,5 milliárd forintot más kulturális feladatoktól vonta volna el a kormány; mint mondta, ennek több mint fele a Vigadó épületének felszerelésére szolgál, s "ezt figyelembe véve még szoros is a költségvetés".

Idén 340 millió forintot fordítottak pályázatok meghirdetésére, és a jövőben számos együttműködésben is részt vesznek, a Balassi Intézet és a 2013-as magyar-olasz évad révén külföldön is - közölte az elnök.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjében hangsúlyozta: nagy lehetőség, hogy olyan akadémiája legyen Magyarországon a művészeknek, amely hasonló súlyú, befolyású intézmény lehet, mint a Magyar Tudományos Akadémia. A kormány ehhez a munkához kíván kereteket adni, egy gesztussal rendelkezésre bocsátja a szükséges eszközöket.

"Az autonómia, az önálló, szabad gondolkodás soha nem volt ellenfele az elkötelezettségnek" - mondta a miniszter, hozzátéve, a kormányzat kultúrpolitikájának üzenete: azok határozzák meg, hogyan működjön a magyar kultúra, akik valóban értéket hoznak létre.

Ennek érdekében biztosít a kormány több lehetőséget, a jogszabályok véleményezésében és a művészeti díjak adományozásában is számít az MMA-ra, egy közelmúltbeli törvénymódosítás pedig lehetővé teszi, hogy a rendes tagok létszáma 250-re emelkedjen.

"Éljenek ezzel a lehetőséggel és tárják szélesre a kapukat, hogy lehetővé váljanak a termékenyítő viták" - kérte a tagságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.