A mi Kubánk, a mi konyhánk címmel
Karibi gasztrokulturális kalauz Gombos Edinától
Először jelenik meg magyar nyelven kubai szakácskönyv: Gombos Edina és kubai származású férje, Alberto Costafreda A mi Kubánk, a mi konyhánk című gasztrokulturális kalauza 59 recept mellett számos fotón és történeten keresztül hozza közel az olvasóhoz a karibi ország hangulatát.
2012.12.02 14:08MTIMűfajilag nehéz a kötetet besorolni, mert nemcsak receptek gyűjteménye, hanem egyfajta kulturális-gasztronómiai ismertető is. Minden benne van, amire Kubával kapcsolatban a magyarok általában kíváncsiak: zene, tánc, szivarok, régi autók, azaz a kubai hangulat, rengeteg fotó, és helyet kaptak személyes történetek, emlékek is - mondta Gombos Edina az MTI-nek.
A Partvonal Kiadó által a napokban megjelentetett gasztrokalauz csaknem 150 oldalon 59 főétel, leves, halétel, köret, saláta, vendégváró falat, desszert, koktél és frissítő receptjét tartalmazza. Az olvasó megtudhatja, hogyan készül például a fricasé de pollo (zöldcitromos csirkepörkölt), a sopa de chícharos (sütőtökös zöldborsóleves), a frituras de malanga (malangatócsni), a fufú de plátano (szalonnás banánpüré), a pudín de pan (likőrös kenyérpuding) vagy a daiquiri, a cuba libre, a mojito és a kubai kávé.
"Ezeknek az ételeknek a készítését Kubában tanultam meg, Alberto édesapja és nagymamája mellett. Kezdődött néhány fogással, de aztán szenvedéllyé vált, és most már az itteni barátaink is gyakran kérik, hogy főzzek kubai ételeket" - mondta a szerző.
Gombos Edina hozzátette, a kötet megírására férje inspirálta, aki megkérdezte tőle: ha már ennyi kubai ételt el tud készíteni, miért nem írnak egy kubai szakácskönyvet?
A kubai konyhának más az ízvilága, de azért sokkal közelebb áll a magyarhoz, mint például a kínai. Számos magyarhoz hasonló ételük van, csak ők némileg másként készítik el ezeket: a gulyáslevesbe kerül sütőtök, az oldalashoz citrusos szósz, a marhapörköltet pedig paprikás helyett paradicsomos alapon főzik - szólt a szigetország konyhájának sajátosságairól.
Mint a szerző megjegyezte, akad néhány különleges alapanyag, amely nehezebben beszerezhető Magyarországon - ilyen a yucca, a zöld főzőbanán, az édesburgonya, a malanga vagy az apró szemű kubai feketebab -, de ezekhez is hozzá lehet már jutni; a hazai lelőhelyeket a kötet is jelzi.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 14:50 Brutális közúti baleset a Yellowstone Nemzeti Park közelében
- 12:30 Egyre nagyobb veszélyt jelent az emberekre a madárinfluenza
- 10:09 Repülő zuhant lakóházakra Kaliforniában - a pilóta életét vesztette
- 8:15 Fizikusok fejtették meg a rózsaszirom ikonikus formájának titkát
- 6:45 Itt a csontgyűjtő hernyó - falánk kis lény a rémálmokból
- 22:05 El Cono - rejtélyes piramis az Amazonas mélyén
- 20:04 Kós Hubert simán nyert 200 méter háton Floridában
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06