Nagykanizsán

Jövő szombaton temetik Rózsás János írót, történészt

November 17-én Nagykanizsán temetik Rózsás János írót, történészt, a magyar Gulag-foglyok krónikását.

2012.11.10 13:44MTI

A gyakran a "magyar Szolzsenyicinnek" is nevezett egykori Gulag-rabot jövő szombaton 13 órakor a római katolikus egyház szertartása szerint helyezik örök nyugalomra a nagykanizsai köztemetőben. A temetést megelőzően, 11 órakor engesztelő szentmisét tartanak a felsővárosi templomban.

Nagykanizsa és Zala megye díszpolgára november 2-án, életének 87. évében hunyt el. Nagykanizsa önkormányzata saját halottjának tekinti.

Rózsás János magyar leventeként 1944 és 1953 között a szovjet Gulag kényszermunkatáboraiban raboskodott. Alekszandr Szolzsenyicinnel, a későbbi Nobel-díjas orosz íróval három évet töltött együtt.

A Szovjetunió Legfelsőbb Bírósága 1962-ben rehabilitálta.

A történész-író könyvei a rendszerváltás előtt csak külföldön jelenhettek meg: Münchenben adták ki 1986-ban a Keserű ifjúság, 1987-ben az Éltető reménység című műveit. 1995-ben már Magyarországon jelent meg a Duszja nővér, 2000-ben a GULAG-lexikon és 2005-ben a Leventesors.

2001 augusztusában megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, 2003-ban a Magyar Művészeti Akadémia aranyérmével tüntették ki. 2011 augusztusában vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét (polgári tagozat) a Gulag szörnyűségeinek - az egyetemes történettudomány számára fontos forrásanyagot jelentő - kutatásáért, tapasztalatainak emlékiratokban való megörökítéséért, példaértékű életútja elismeréseként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.