Turisztikai céllal

Török segítség Pécs oszmán építészeti értékeinek ápolására

A pécsi török kori építészeti értékek állapotának felmérése, valamint a gazdasági kapcsolatok fejlesztése céljából török delegáció tárgyal a baranyai megyeszékhelyen.

2012.09.18 23:44MTI

Az építészekből, gazdasági és turisztikai szakemberekből, befektetőkből álló török csoporttal zajló tárgyalások eredményeként befektetések is megvalósulhatnak a városban - jelentette be Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere egy keddi sajtótájékoztatón.

A városvezető hozzátette, hogy elsősorban a turisztikai területen számít előrelépésre, és - mint fogalmazott - Törökországra mint stratégiai partnerre tekint Pécs városa. A polgármester beszámolt arról, hogy a török delegáció tagjai között vannak a Török Nemzetközi Együttműködési és Fejlesztési Ügynökség (Turkish International Cooperation and Development Agency - TIKA) szakemberei; az 1992-ben alakult szervezet egyik fontos feladata a török kori emlékek felkutatása és gondozása.

A szervezet elnöke, Serder Cam az MTI kérdésére elmondta: a hét folyamán szakemberekkel tekintik meg Pécs török kori emlékeit, többek között a Kórház téri Jakováli Hasszán-dzsámit, a Széchenyi téri Gázi Kászim-dzsámit, Idrisz baba türbéjét és Memi pasa fürdőjét, egyúttal felmérik ezek állapotát is.

Serder Cam kiemelte: amennyiben szükséges, török segítséggel valósulhat meg a hódoltság idejéből származó építészeti emlékek karbantartása, felújítása, restaurálása. Hozzátette: Törökország abban érdekelt, hogy a ránk maradt több száz esztendős építményeket a lehető legjobb állapotban lehessen bemutatni, ennek érdekében mindent megtesznek.

Az Új Dunántúli Napló másfél évvel ezelőtt arról számolt be, hogy két kivételtől eltekintve meglehetősen rossz állapotban vannak Pécs török kori emlékei. A kivétel a katolikus templomként működő Széchenyi téri Gázi Kászim-dzsámi és a Kórház téri Jakováli Hasszán-dzsámi. Utóbbit a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága újíttatta fel tavaly, de pályázati és saját forrásaik már nem voltak elegendőek a minaret rekonstrukciójához.

A lap akkori beszámolója szerint a Ferencesek utcájának végén álló török fürdő burkolókövei meglazultak, de Ferhád pasa Kazinczy utcai dzsámijának romjai is évek óta "érintetlenek". A volt gyermekkórház udvarán álló türbe jó állapotú, "környezete azonban többet érdemelne".

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága tervezte a felújításokat, pénzügyi támogatások nélkül azonban nagyobb fejlesztések terén tehetetlen volt mindeddig. Korábban szóba került, hogy 2010-ben, Pécs Európa Kulturális Fővárosa programja évében teljesen megújul több török kori emlék, de ez nem valósult meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.