Programsorozat az Új Zsinagógában

Kezdődik az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál Szegeden

Fenyő Klára hegedűművész zenei estjével hétfőn kezdetét veszi a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál október végéig tartó programsorozata az Új Zsinagógában.

2012.09.01 18:10MTI

Az immár nyolcadik alkalommal megszervezett rendezvénysorozat célja, hogy bemutassa a nagyközönségnek a szegedi zsinagóga és a vallási központ környékének kulturális életét - mondta Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke az MTI-nek.

A következő két hónapban hangversenyek, kiállítások, könyvbemutatók és izraeli vacsoraest várja az érdeklődőket.

A Szegedi Zsidó Hitközség dísztermében szeptember 9-én Schindler József egykori főrabbi halálának 50. évfordulójára emlékülést tartanak. Az est folyamán a zsinagógában Illényi Katica és Illényi Csaba Gershwin Jazz Estjére, majd idősebb Malek Miklós és Malek Andrea Néha kell egy kis csavargás című koncertjére kerül sor.

Szeptember 12-én a díszterem ad otthont egy kül- és belpolitikai kerekasztal beszélgetésnek, amely a Közel-Kelettel és az antiszemitizmussal, a zsidósággal kapcsolatos kérdéseket járja körbe. Aznap este a programok a zsinagógában érnek véget, Teleki Miklós orgonaművész és Horgas Eszter fuvolaművész zenei estjével.

Szeptember 19-én nyílik Kovács Valéria üvegfestő tárlata az Új Zsinagóga Mártír Emlékcsarnokában. Az október 6-ig látható anyagot Antala Zsuzsa mutatja be. Este a mór-arab-mediterrán elemekkel vegyített szecessziós stílusú zsinagógában Gyüdi Sándor vezényletével a Szegedi Szimfonikusok lépnek fel, a koncerten elsősorban Mozartot játszanak.

Az október 29-ig tartó programsorozat zenei vendégei lesznek még Koncz Zsuzsa, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának szimfonikusai, a Magna Cum Laude és Csanádi László, a zsinagóga orgonistája. Kiállítást nyit Datki Zsolt tudományos kutató, aki fotóit mutatja be és Macskássy Izolda festőművész. Több könyvbemutató is várja az érdeklődőket.

A fesztivál hagyományos záróeseménye az izraeli vacsoraest, amelyre október 27-én kerül sor. A vacsoraesten jellegzetes zsidó ételeket kóstolhatnak az egybegyűltek, akik szórakoztatásáról a budapesti Netti és a hollanderek valamint Illényi Katica gondoskodik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.