A gasztronómia G20-csoportja

Diplomácia a gyomron keresztül

Languszta a francia elnöknek, egytálétel a német kancellárnak. A séfek séfjei királyoknak, államfőknek főznek, legszívesebben úgy, mintha vendégeik a mama főztjét ennék. A világ legkiválóbb szakácsainak exkluzív klubja ezen a héten Berlinben gyűlt össze, hogy a gasztronómia egyfajta G20-csoportjaként eszmét cseréljen.

2012.07.20 16:46MTI

"Mi vagyunk a gasztronómia G20-a" - véli a klub alapítója, Gilles Bragard, aki számára a sikeres diplomáciához a gyomron keresztül vezet az út. Napóleont idézi: "Adjatok jó szakácsokat, és én jó szerződéseket kötök".

Ezek a szakácsok nem hisznek a "fúziós" konyhában, hazájuk nagykövetének tartják magukat. "A legjobb konyha a világon a mama konyhája" - tartják.

Az állam- és kormányfők szakácsait tömörítő klub 1977-ben alakult Franciaországban, mégpedig a gasztronómia királyának tartott Paul Bocuse éttermében. Berlinbe ezúttal 18 séf érkezett, hogy eszmét cseréljen. Kevés nő van köztük, egyikük Cristata Comerford, aki nem másnak, mint Barack Obama amerikai elnöknek főz. Comerford szerint Obama épp úgy odavan az amerikai, mint a nemzetközi konyháért. A séf kifejezetten kedveli, ha az elnök leugrik a konyhába, Obama neje pedig a Fehér Ház kertjéből származó zöldségekkel látja el a konyhát.

A német kancellári hivatal főztjéről 12 éve Ulrich Kerz gondoskodik. Az 51 éves férfi elmondta, hogy Angela Merkel szereti a spárgát és a karalábét, kedvére vannak az egytálételek, a gyümölcsök és a zöldségek. Azt azonban nem hajlandó elárulni, mi a kancellár kedvence. Attól tart ugyanis, hogy ha megtenné, Merkel mindenhol ezt kapná a világon. A miniszterelnök asszonyról úgy gondolja, ő is jól főz. Kerz segítségére hat pincér van, nagyobb eseményeknél extra személyzet érkezik a hivatalba.

Nagyobb "sereget", húsz főt irányít az Elysée-palota konyháját immár 40 éve uraló Bernard Vaussion. A francia köztársaság élére nemrég megválasztott Francois Hollande kedveli a langusztát paradicsomos-gyömbéres szósszal - tudhatta meg most a nagy nyilvánosság.

Jesper Vollmer konyhájában változatos a menü, ahogy azt munkaadója, Margit dán királynő kedve tartja. A brit uralkodó svájci séfje, Anton Mosimann csak annyit árul el, hogy II. Erzsébet királynő asztalánál mindig jó a hangulat. Arról viszont nem beszél, hogy mi volt a menü Vilmos herceg tavalyi esküvőjén. Az angol konyha szerinte egyáltalán nem rossz. "Jó ételeket eszünk" - védte a szigetországot.

A séfek séfjei éves találkozójukon nem ragadnak fakanalat, őket szolgálják ki. A német kancellári hivatalban nürnbergi Bratwurst és savanyú káposzta várja őket egyéb finomságok mellett.

A klub jövőre Párizsban ülésezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.