Nemzetközi Animációs Filmfesztivál Horvátországban

Gusztáv Zágrábba utazott

Összesen 171 animációs filmet mutatnak be Zágrábban az idén a 40. születésnapját ünneplő nemzetközi animációs filmfesztiválon, az Animafest 2012-n keddtől vasárnapig a horvát főváros több mozijában, és kiállítás is nyílik az évfordulón.

2012.05.28 19:59MTI

A fesztivál honlapjáról (www.animafest.hr) kiderül, hogy a seregszemlére jelentkezett 824 alkotásból válogatták ki a bemutatásra kerülő 171 művet és ebből 32 film indul a Nagy versenyen, köztük kínai, japán, kanadai, svájci, észt alkotások és 26 mű a Nagy panoráma programban.
   
Amikor még az Animafest "igen fiatal" volt - 1972-ben indult - a szervezők sikeres európai tévés rajzfilmsorozatokat is meghívtak, és most, a születésnapon így újra bemutatják a Gusztáv címűt - Nepp József, Dargay Attila és Jankovics Marcell alkotását - és ismét levetítik például a Lolka és Bolka, a Baltazár és a La Linea (a vonal) című filmeket.
   
Az Animation sans frontieres (animáció határok nélkül) elnevezésű programnak is van magyar vonatkozása: ezen a rendezvénysorozaton négy, nagy presztízsű animációs iskola mutatja be munkáit: Baden-Württemberg tartományból, a ludwigsburgi filmakadémia, Budapestről a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) vizuális kommunikációs szaka. Tavaly a zágrábi fesztiválon a MOMÉ-n diplomázott Bánóczki Tibor nyerte kategóriájának első díját. Dániából az Animation Workshop érkezik és Franciaországból a Gobelin képek iskolája.
   
A művészeti akadémiák hallgatóinak versenyén 33 film indul, a válogatást a finnországi Turku akadémiája végezte és ebből az alkalomból bemutatja három legújabb alkotását. A gyermekeknek szánt rajzfilmeknek is lesz versenye a környezetvédelem jegyében és folyamatos vetítéseket tartanak két nagy zágrábi moziban.
   
Külön sorozatot tartanak az Animáció mesterei címmel. Az első olyan japán rajzfilmkészítők között van Kuri Joji (Yoji Kuri), akit már a Nyugat is ünnepelt, Zágrábban az ő filmjeiből retrospektív vetítés lesz csakúgy, mint a német Andreas Hykade utóbbi 20 évben készült alkotásaiból. Hykade idén az akadémisták és a meghívott animátorok versenyének zsűrijében ül.
   
Az 1972-2012 között az Animafest Nagydíjat kapott alkotói, mint Nick Park, Joanne Woodward, Jamamure Koji (Koji Yamamure) filmjeiből is lesz sorozatvetítés.
   
Az Animafest zsűrijének elnöke Priit Pärn észt rendező lesz, aki 2010-ben Zágrábban megkapta a Grand Prix-t. A bíráló bizottságban lesz David O'Reilly Írországból, Dennis Tupicoff Ausztráliából, Mirna Belina Horvátországból és Lea Zagury Brazíliából.
   
A legújabb technikával, 2D és 3D-vel készült animációkat is bemutatnak és az Animafest honlapján külön felhívják a figyelmet, hogy az összes program online is elérhető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.