Dalida

25 éve végzett magával a sugárzó szépség

Huszonöt éve, 1987. május 3-án vetett véget életének Dalida, a francia sanzon egyik legnagyobb alakja, a Paroles, Paroles című világsiker (Alain Delonnal közös) előadója.

2012.05.03 07:13MTI

1933. január 17-én született Yolanda Christina Gigliotti néven, olasz szülők gyermekeként Kairó egyik keresztény külvárosában, apja a kairói opera hegedűse volt. A gyors- és gépírónak tanuló lány élete akkor változott meg, amikor 21 évesen Egyiptom szépségkirálynőjévé választották. Elhalmozták ajánlatokkal, ő azonban 1954 karácsonyán későbbi sikerei helyszínére, Párizsba utazott.

Eleinte kabarékban lépett fel, ott fedezte fel Lucien Morisse, az Europe 1 rádió zenei szerkesztője, aki később feleségül is vette. Dalida 1955-ben már szerepelt egy filmben, de igazán csak a következő évben vált ismertté, amikor a párizsi Olympia színpadán a Jövő sztárjai című műsorban bemutatkozhatott. Bambino című számával első nagy sikerét aratta, majd sorjáztak egymás után a fülbemászó slágerek.

Az 1960-as években Juliette Greco mellett a francia sanzonéneklés jelképének számított. Alain Delonnal közösen előadott Paroles, Paroles című száma örökzöld világsláger lett, s ő énekelte a Fekete Orfeusz című film gyönyörű dalát is. Bársonyosan alt, máskor drámaian szoprán hangjával, mindig kulturált előadásmódjával még a legvadabb rockőrület idején is sztár maradt. Több mint nyolcszáz dalt énekelt lemezre, albumaiból mintegy 85 millió példány kelt el és 55 lett aranylemez. Ő volt az első nő, aki 10 millió lemezt adott el, 1964-ben ő vehette át az első platinalemezt. Magyar vonatkozású érdekesség: 1984-ben franciául énekelte Kovács Kati Elfutok című dalát, Lerch István és Demjén Ferenc szerzeményét.

Szakmai sikerei sem tudták azonban feledtetni magánéletének kudarcait, gyötrő magányát, gyermektelenségét. Férjével hat évig éltek együtt, három közeli hozzátartozója is öngyilkos lett, férje 1970-ben, élettársa 1983-ban végzett magával.

Dalidát is gyakran foglalkoztatták hasonló gondolatok: már a hatvanas években is megpróbált egyszer véget vetni életének. 1987-ben aztán "sikerrel" járt: a május 1-jei hosszú hétvégén nagy adag altatót vett be, holttestére május 3-án bukkantak rá barátai. "Az élet elviselhetetlen számomra, bocsássatok meg nekem" - ezzel az üzenettel búcsúzott barátaitól, rajongóitól a francia sanzon nagyasszonya.

"Dalida, a sugárzó szépség, a kultúrák összeolvadásának jelképe" volt - írta róla az akkori francia kultuszminiszter, aki szerint "műve egyetlen forró hangulatú himnusz az élethez". A királynői megjelenésű énekesnőről Párizsban teret neveztek el, életét 2005-ben filmen dolgozták fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.