Polgár Judit is lobbizott érte

Sakk az iskolában: az EP támogatja

Megkapta a képviselők többségi támogatását az Európai Parlamentben (EP) a "Chess in School", vagyis a "Sakk az iskolában" program, amelyért Polgár Judit is lobbizott.

2012.03.19 23:34MTI

A szükséges 378 EP-képviselő helyett 415-en írták alá, hogy támogatják a kezdeményezést, köztük jó néhány magyar EP-képviselő is. A program elfogadtatásáért lobbizó, az "Európai Sakk Szövetség az iskolai sakkozásért" elnevezésű felelős bizottságban az orosz Garri Kaszparov mellett a világ első számú női sakkozója, Polgár Judit is helyet kapott, s tavaly ősszel személyesen is részt vett az Európai Parlamentben tartott prezentáción. Ahogy a kontinentális szövetség hétfői közleménye kiemeli: a deklaráció támogatásával a program most már valamennyi EU-tagállam parlamentje elé oda fog kerülni, és az EU pénzügyi támogatásával megkezdődik a szükséges háttértanulmányok, majd a tanmenetek elkészítése. 

"Sakktörténelmi döntést hozott az Európai Parlament. Külön köszönet minden magyar EP-képviselőnek, aki aláírásával segítette, hogy a "Sakk az iskolában" program megkapja a többség támogatását. - fogalmazott  hétfői nyilatkozatában Polgár Judit. - Szerintem egyetlen nagyon fontos oka van annak, hogy a kezdeményezés sikeres lehetett. A képviselők megértették, hogy itt nem egy sportágról van szó, nem a versenysakk témája hever az asztalukon, hanem egy ennél sokkal jelentősebb ügy, a tehetséggondozás, a kritikai gondolkodás fejlesztésének ügye. Az eddigi tanulmányok egyértelműen bizonyítják, hogy a képességfejlesztő sakkoktatáson keresztül a gyerekeknek valamennyi tárgyban javultak az eredményeik.

Mostantól megkezdődhet a gyakorlati munka, a szükséges általános európai tananyagok összeállítása. Ebben a bizottság tagjaként én is igyekszem majd átadni a tapasztalataimat. Itt egyben egy félreértést is szeretnék eloszlatni. Szó sincs arról, hogy az EU bármely döntése után a sakk kötelező tantárggyá válna. Olyan ajánlott tárgy lehet, amelyet bízom benne, hogy a felmérések és az oktatásban hozható potenciális haszna ismeretében minél több olyan iskolában be fognak vezetni, ahol nyitottak arra, hogy a lexikális tudás mellett életrevaló gondolkodásra is oktassák a gyerekeket."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.