Három különböző történet

Három új bemutató májusban a Nemzeti Táncszínházban

Három új produkciót is műsorára tűz májusban a Nemzeti Táncszínház: május 6-án, kedden az Évák és Ádámok, május 16-án a Gelsomina premierjét láthatja a közönség, május 24-én pedig a Honvéd Táncszínház mutatja be Mezőség című műsorát.

2008.05.04 10:04MTI

Az Évák és Ádámok című darab azt vizsgálja, változott-e az érzelmek sűrűsége, intenzitása, a férfi-nő viszony az évszázadok folyamán, és arra keresi a választ, milyen mértékben él még bennünk a múlt - mondta a darab alapkoncepciójáról az előadás rendezője és koreográfusa, Horváth István az MTI-nek. 

Mint arra rámutatott, a Régen és ma alcímet viselő darabban egy mai pár és őseink bonyolult viszonyát ábrázolva a néptánc és a kortárs tánc elemei keverednek. A színpadi látványvilág is ezt a kettősséget tükrözi majd, a néptáncos pár - Veréb Diana által tervezett - kosztümje például nem kötődik szorosan egyetlen tájegységhez sem, hogy ne terhelje fölösleges asszociációkkal az előadást. -

Az elképzelt jelenetekhez válogattam a zenéket, így többféle stílusú muzsika hallható, többek között Café del Mar, Dead Can Dance vagy Ghymes. Az utolsó percekben Arvo Pa:rt egy egyszerű matematikai szerkezetre épülő, meditatív zongoradarabja hangzik el, s a tánc stílusa is ehhez alkalmazkodik majd - árulta el a rendező-koreográfus a darabról, amelyet Csókási Katalin, Virág Andrea, Bedics Richárd és Bodri Balázs táncol, és amelyben a zongoradarabot ifjabb Suki András adja elő. 

Május 16-án láthatja a közönség a Gelsomina című darabot. Mint azt az előadás koreográfusa, Kántor Kata elmondta, Gelsomina Fellini Országúton című filmjének főhősnője. "Az ő alakját idézi meg az előadás. Az esendő, helyét kereső emberét, aki egyfelől szereplés- és megmutatkozás-vágytól hajtott bohóc, másfelől az énszörnyei és tüneményei világában létező magányos alak". A filmben Zampano - a zord, ámde mégis társ - elhagyta Gelsominát, akinek útját egyedül kellett folytatnia. A darab során ezen az elképzelt úton találkozhat a néző vele, s kísérheti végig azt a folyamatot, mely egy ember önazonosság-kereséséről szól. A darabot Tonhaizer Tünde táncolja, a zene Márkos Albert, a jelmez Szűcs Edit munkája. 

Május 24-én mutatja be Mezőség című koreográfiáját a Honvéd Táncszínház. A darab az ötödik az Élő Martin Archívum című sorozatban, amelynek produkcióival Martin György folklorista útmutatásait követve szeretnék a népi örökséget és tánchagyományt élővé tenni. A Nemzeti Táncszínházban bemutatott táncest az erdélyi Mezőség elzártságában is egyedi és archaikus, Európában egyedülálló tánc- és zenekultúráját hozza közelebb a budapesti közönséghez. A műsorban belső-mezőségi falvak - Visa, Mezőkeszü, Magyarpalatka, Magyarszovát és Vajdakamarás - Kallós Zoltán gyűjtéseiből származó táncait, dalait mutatják be magyarpalatkai zenészek muzsikájával kísérve. 

A rendező-koreográfus Zsuráfszky Zoltán munkáját koreográfusként Fitos Dezső és Szappanos Tamás, néprajzi szakértőként Kallós Zoltán segítette. A vezető prímás Papp István Gázsa, a zenei szerkesztő Árendás Péter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.