Törökországban bukkantak rá

Ősrégi, kézírásos "bibliai" kulcsdokumentumot találtak

Ezerötszáz éves kézírásos, rajzokkal illusztrált kézirat került elő Törökországban.

2012.02.27 14:21MTI

Török sajtójelentések szerint elképzelhető, hogy az egyik legrégibb keresztény evangéliumról, Barnabás evangéliumáról van szó. Az értékes kötet nemrég került az ankarai Néprajzi Múzeum birtokába.

Az 52 oldalas kézirat Jézus anyanyelvén, arameus nyelven íródott. A kötetben egyebek közt megtalálható az utolsó vacsorát ábrázoló rajz, amelyen Jézus a tizenkét apostol társaságában látható. A rajzok egyike Jézus keresztre feszítését ábrázolja a Nap és a kereszt jelképével együtt, a másikon Krisztus sírjának tartott a barlang, és annak a bejáratát elzáró szikla látható.

A dokumentumot 2000-ben műkincscsempészek elleni razzia alkalmával foglalta le a rendőrség több más műtárggyal egyetemben. A műkincseket az ankarai bíróságon őrizték éveken át, az őskeresztény kéziratot néhány hete adták át a múzeumnak.

Külföldön végezték el a kötet radiokarbonos kormeghatározását, ezt a "biblia" állagmegóvása és restaurálása követi, majd az értékes könyvet kiállítják. Ertugrul Günay török kulturális miniszter szerint vizsgálják azt a feltételezést, hogy esetleg az egyik legrégibb keresztény evangéliumról van szó. A török sajtó spekulációi szerint Barnabás evangéliumának egyik példányáról lehet szó.

Egyes iszlám tudósok kulcsdokumentumnak tartják Barnabás evangéliumát, amely bizonyos pontokon eltér a Bibliától és több párhuzamot mutat az iszlámmal; mások hamisítványnak tartják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.