Megbukik a bibliai történet?

Kipróbálják, építhetett-e Noé akkora bárkát

Noé követői újból felépítik a bárkáját az amerikai Kentucky szövetségi állam északi részén egy látványparkban, hogy bebizonyítsák: megtörtént esemény volt az özönvíz.

2011.08.20 22:47MTI

A bibliai hajó fából készült, 152,4 méter hosszú és mintegy 24,4 méter magas volt az Answers in Genesis (Válaszok a Genezisben) nevű amerikai keresztény mozgalom szerint.

A hajónak, amely egy kentuckyi farmhoz tartozó 324 hektáros területen épül, nem az lesz a rendeltetése, hogy megmentse egy eljövendő özönvíztől a világ teremtményeit. Meg akarja mutatni a világnak, hogy a legendás özönvíz nem mese volt, hanem az emberi történelem része - mondta Mike Zovath, a bárka projektmenedzsere.

Számos kétség van: Megépíthette-e Noé ekkorára a bárkát, beférte-e valamennyi állat a bárkába. Ezek azok a kérdések, amelyekre az egész országban kíváncsiak az emberek - tette hozzá.

A bárka a Találkozás a Bárkával elnevezésű, 155 millió dolláros (29 milliárd forint) összköltségű, vallási témájú park központi látványossága lesz. A parkban más bibliai jelképek, így a Bábel tornya és a világfalu is láthatók lesznek.

A park első nagy nyilvános attrakciója a vitatott Teremtés Múzeuma volt. 2007-ben nyílt meg, és bibliai történeket mutatott be történelmi tényekként, sőt amellett fogalt állást, hogy a Földet 6000 évvel ezelőtt teremtették.

"A bárkát más megközelítésből építjük, mint a múzeumot" - mondta Zovath. "Ez nem a teremtés-evolúcióról szól, hanem a Biblia tekintélyéről, kezdve a Teremtés Könyvében szereplő bárkával."

A bárkaépítők főhadiszállásán, Hebronban művészek és formatervezők kis csapata dolgozik a park külső formáján, de amikor a program jövőre elkezdődik, már százak munkálkodnak az építésen, közöttük Indiana szövetségi állambeli anabaptista ámisok, akik összeszerelik az óriás bárkát.

Zovath elmondta: a bárka régi stílusú lesz, szögek helyett facsapokkal készül, és tele lesz állatokkal, amelyek közül néhány élő, néhány pedig robot lesz, mint a Teremtés Múzeuma dinoszauruszai. Azt nem tudta megmondani, hány élő állat lesz a hajóban a látogatási időben, de a többségük kitömött vagy animatronikus lesz. A szervezet becslése szerint Noé bárkáján 2000-4000 állat lehetett.

Világszerte létezik néhány másolat Noé bárkájáról, de Zovath szerint az övék kívül-belül megegyezik majd az eredetivel.

"Ha végigmegy valaki a hajón, és látja, hogy milyen nagy is volt valójában, mennyi ketrec volt benne, mennyi helye volt az élelemnek és a víznek... reményeinek szerint az emberek elfogadhatónak találják, hogy hihető a történet" - mondta Zovath.

Noé bárkájának másolatai világszerte láthatók, például Hongkongban. Egy holland férfi most építi Noé bárkáját, amellyel a 2012-es londoni olimpiára szeretne hajózni. Egy frostburgi (Maryland) templomban acélvázas Noé bárkája látható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.