Balesetben meghalt Teo Angelopulosz

The end - Órákon át küzdöttek a görög filmrendező életéért

Közlekedési baleset következtében életét vesztette Teo Angelopulosz, a görög filmművészet világhírű mestere.

2012.01.25 07:41MTI

A 76 éves filmrendezőt kedden délután elütötte egy motoros Athén kikötőjének közelében, amikor át akart menni az úttesten. Súlyos koponya- és agysérüléseket szenvedett, több csontja eltört, és állapotát tovább súlyosbította a belső vérzés. A kórházban négy órán át küzdöttek életéért, de végül kedden este belehalt sérüléseibe.
   
Negyvenöt percig kellett várni, mire a mentő kiérkezett a baleset helyszínére. A rendezővel dolgozó forgatócsoport tagjainak személyesen az egészségügyi miniszter kellett felhívniuk és megkérniük, hogy azonnal küldjön orvosokat a helyszínre és vigyék kórházba Angelopuloszt. Szemtanúk elmondása szerint Angelopulosz súlyos sokkot kapott az ütközéstől, de nem veszítette el eszméletét. Válságos állapotban szállították kórházba, s miközben az életéért küzdöttek, többször is megállt a szíve.
   
A motor vezetője egy rendőr volt, de nem volt szolgálatban. A balesetben ő is megsérült, s kórházba szállították.
   
Angelopulosz 1935. április 27-én született. A görög filmművészet jeles alkotójának munkáját számos díjjal jutalmazták a rangos európai filmfesztiválokon, így például megkapta a velencei Arany Oroszlánt és a cannes-i Arany Pálmát is.
   
Nemrégiben kezdte meg legújabb filmjének forgatását, amelyben hazája és Európa válságát akarta ábrázolni. "Európa egy álom volt, amely nagyon gyorsan összeomlott" - mondta Angelopulosz még tavaly júniusban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.